Ričard Grenel (Richard Grenell), izvjestilac američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije, najavio je u petak, 14. avgusta, novi sastanak predstavnika Kosova i Srbije.

foo EPA/EFE/AFP

“Srećni smo da najavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Bijeloj kući na pregovorima 2. septembra”, napisao je Grenel na Tviteru.

Viši zvaničnik u američkoj administraciji kazao je za Radio Slobodna Evropa da će uz Grenela, domaćin sastanka biti savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert Brajan (Robert O’Brien) te da Sjedinjene Države vjeruju da je napredak u ekonomskim pitanjima ključ za pomak u mirovnom procesu.

Vučić: Učestvovaćemo u razgovorima

„Srbija nije u poziciji, ali ne bi bilo ni dobro da odbija razgovore. U razgovorima ćemo da učestvujemo, a teme, koliko sam razgovarao sa Grenelom jesu ekonomske teme, ono o čemu smo i do sada razgovarali. To je važno za nas i to su dobre teme“, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući najavu sastanka u Vašingtonu 2. septembra.

Vučić je za privatnu TV Pink rekao i da ne zna zašto je Grenel upotrijebio termin pregovori umjesto razgovori i da je to pitanje za njega, navevši da je stav Srbije da se razgovara sa drugom stranom, a ne državom mada i Sjedinjene Američke Države, briselska administracija i najveći dio država Evropske unije vide Srbiju i Kosovo kao dvije nezavisne države.

Hoti potvrdio učešće Kosova

Premijer Kosova, Avdulah Hoti, saopštio je na Fejsbuku 14. avgusta da su SAD uvijek bile odlučujuće u procesu izgradnje države Kosova.

“Drugog septembra sastaćemo se u Beloj kući i sa srpskom stranom razgovarati kao dvije nezavisne zemlje o velikim projektima ekonomske saradnje koji će promijeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona. Kosovo je blagoslovljeno prijateljima koje ima”, naveo je Hoti u svojoj objavi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve