Fridom Haus: Kupovina dvije TV u Srbiji ojačaće uticaj SNS – ako je to uopšte moguće

Prodaja dvije televizije sa nacionalnom frekvencijom Prve TV i O2 doskorašnjem vlasniku “Kopernikusa”, koji je tu televiziju prethodno prodao državnoj telekomunikacionoj kompaniji Telekom Srbija, zabrinjavajuća je zbog jačanja uticaja vladajuće SNS i ne pokazuje volju vlade da poštuje slobodu medija, ocijenili su u organizaciji Fridom Haus (Freedom House) za Glas Amerike.

“Kupovina ovih TV kanala i veb sajtova je naročito zabrinjavajuća, posebno zbog toga što je povezana sa vladajućom SNS i državnom telekomunikacionom kompanijom. Medijsko tržište u Srbiji je bilo veoma koncentrisano i prije ove kupovine, ali će ovim potezom politički uticaj vladajuće partije biti još veći – ako je to uopšte moguće”, kaže Zelike Čaki, direktorka za Evropu i Evroaziju u organizaciji Fridom Haus.

Ona navodi da “netransparentnost ove transakcije, u koju je uključena telekomunikaciona kompanija u državnom vlasništvu ne uliva povjerenje da vlada želi da poštuje slobodu medija i medijski pluralizam”.

“Osim praktičnih posljedica ovog poteza – učvršćivanja dominacije predsjednika Vučića i SNS-a, ne treba zanemariti ni simbolički značaj ove kupovine. Ona se dešava u vrijeme neuspjele privatizacije medija u Srbiji i poruka koju šalje je da proces ne samo da nije završen, nego da vladajuća partija traži načine da dodatno učvrsti svoju moć”, ocjenjuje Čaki.

Kompanija Antena grupa, u čijem vlasništvu se nalaze Prva televizija, O2 TV, Prva TV Crna Gora, Plej radio, šest kablovskih kanala i tri portala, saopštila je da je u utorak postigla dogovor sa preduzetnikom Srđanom Milovanovićem o preuzimanju 100 odsto njenih osnivačkih prava u Srbiji i Crnoj Gori. Vrijednost akvizicije iznosi 180 miliona eura.

Fridom Haus je konstatovao neke negativne trendove posljednjih godina u Srbiji – između ostalih i verbalne i fizičke napade na novinare, maltretiranje novinara i neuspjelu privatizaciju medija koja je rezultirala medijskom konsolidacijom u rukama SNS-a, kao i ekonomske pritiske na lokalne medije i njihove vlasnike.

“Posebno su zabrinjavajuće direktne pretnje koje upućuju političari na vlasti. Vidjeli smo u proteklih nekoliko mjeseci da članovi SNS-a novinare zovu ‘izdajnicima’ i ‘neprijateljima’, a da šef obavještajne službe kaže da su najveća prijetnja za bezbjednost Srbije ‘strani agenti’ koji rade u medijima”, kaže Čaki.

izvor glasamerike.net

Komentari

avatar