Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Financial Times: Srbija se slabo uklapa u planove proširenja EU

Sve potencijalne članice, uključujući i šest država na Balkanu, ali najvjerovatnije ne i Tursku, dobile su podsjećanje da moraju da primijene političke, ekonomske i administrativne reforme kako bi bile spremne za prijem

Nijedna državlja se nije pridružila Evropskoj uniji od ulaska Hrvatske 2013. godine. Ako je suditi po preporukama koje je prošle srijede izdala Evropska komisija, ponovo postoji zamah u nekada zaustavljenom projektu proširenja EU, objavio je Financial Times (FT) i pita kuda vodi politika u Srbiji.

Sve potencijalne članice, uključujući i šest država na Balkanu, ali najvjerovatnije ne i Tursku, dobile su podsjećanje da moraju da primijene političke, ekonomske i administrativne reforme kako bi bile spremne za prijem.

„Ali opšta poruka je jasna – proširenje EU je poželjno, čak i neophodno, zbog opasnosti nastalih poslije invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine“, navodi FT.

Međutim, list dodaje da kada se pogleda u izvještaje Evropske komisije za svaku državu pojedinačno – slika postaje dvosmislena.

Nijedna država kandidat ne ispunjava sve uslove za članstvo u pogledu demokratije, vladavine prava i ekonomskih standarda.

„Eklatantan primjer je Srbija, najveća država kandidat na Blakanu kada su u pitanju populacija i teritorija. Srbija, kako nam je rečeno, čini premalo da izmiri svoje odnose s Kosovom. Njena spoljna politika je nedovoljno usklađena sa EU, posebno zbog bliskosti s Rusijom. Srbija je postigla ograničeni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Nezavisnost medija je slaba. Uistinu, Komisija bi imala pravo i da upotrebi još oštiji jezik“, piše FT.

Dodaje da je spor oko Kosova velika prepreka ulasku Srbije u EU, ali da ništa manje ozbiljno nije ni pitanje da li su predsjednik Aleksandar Vučić i vladajuća Srpska napredna stranka iskreni kada kažu da žele da uđu u blok.

„Realističnije čitanje srpske politike nagovještava da je glavni cilj vladajuće elite da ostane na vlasti, ograničavajući opoziciju i kontrolišući pravosudni i bezbjednosni aparat, javni sektor i medije na način koji prkosi evropskim vrijednostima“, ističe međunarodni list iz Velike Britanije.

Piše i da je drugi cilj vlasti da se očuvaja nezavisnot Srbije njegovanjem odnosa sa Rusijom i Kinom.

„Kuda vodi ova politika?“, pita FT i podsjeća da su SAD u julu uvele sankcije Aleksandru Vulinu, tadašnjem šefu srpske službe bezbjednosti i Vučićevom savezniku.

Od Vulina je neodvojiva i kovanica „srpski svet“, nastala za vrijeme vlasti Vučića, a FT naglašava da ona jako podsjeća na „ruski svet“ Vladimira Putina.

„Moskva i Beograd se pozivaju na pravo i dužnost da ‚zaštite‘ etničke Ruse i Srbe koji žive izvan matične države. U Ukrajini ovo služi kao Putinov izgovor za aneksiju teritorija koje želi da pripoji ‚ruskom svetu‘. Za Srbiju, to implicira ne samo Kosovo, već i Crnu Goru i Republiku Srpsku, koji su dio političke sfere ‚Velike Srbije‘“, piše FT.

Prema ocieni lista, ovi ciljevi su potpuno nespojivi s članstvom u EU, ali se tu problem ne zaustavlja.

„Vučić je ovog mieseca raspustio parlament i raspisao vanredne izbore za decembar s ciljem da produži vlast svoje partije (…) Brisel zaslužuje priznanje za nastavak planova o proširenju. Ali u Srbiji je proces u zastoju i gubi kredibilitet — dovodeći u sumnju da li će ovi planovi riješiti problem demokratskog nazadovanja i regionalne nestabilnosti na Balkanu“, zaključuje Fjnenšel tajms.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve