BiH i Sjeverna Makedonija zabranile uvoz svinjskog mesa iz Srbije

Afrička kuga svinja zarazna je bolest životinja za koju ne postoje ni vakcina, ni lijek. Čovjek može biti prenosilac virusa ove bolesti, ali ona nije opasna po ljudsko zdravlje

Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija zabranile su uvoz svinjskog mesa i prerađevina iz Srbije zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u toj zemlji.

Situaciju dodatno otežava to što bolest prenose i divlje svinje i ptice FOTO EPA Ilustracija

Srbija je prijavila četiri slučaja za koja se sumnja da je riječ o svinjskoj kugi kod domaćih svinja, saopštila je Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), čije je sjedište u Parizu.

Tri slučaja su registrovana u okolini Beograda, a jedan u Podunavskom okrugu, naveo je OEI citirajući izvještaj Ministarstva poljoprivrede Srbije, prenosi Rojters.

U izvještaju se, navodi agencija, precizira da je sedam svinja uginulo od bolesti, a da je 114 eutanaziovano.

Zbog toga je Kancelarija za veterinarstvo BiH usvojila Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja koji nijesu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.

Ovo Uputstvo će, kako prenose Nezavisne novine, biti na snazi sve do dobijanja službene informacije od nadležnih tijela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

Borisov krivi rumunske turiste

Sličnu zabranu uvela je i Agencija za hranu i veterinarstvo u Sjevernoj Makedoniji, a njen direktor je Zoran Atanasov je za agenciju MIA izjavio da se u Srbiji pojavila afrička svinjska kuga i to u okolini Beograda, Mladenovca i Smederevske Palanke.

On je naglasio i da u Sjevernoj Makedoniji za sada nema slučajeva ove bolesti, kao i da su mjere pripravnosti podignute na maksimalan nivo.

Samo u sjevernoj Bugarskoj, gdje je prvo registrovana bolest, ubijeno je više od 100.000 svinja na većim farmama i u privatnim gazdinstvima zbog svinjske kuge.

Premijer Bugarske Bojko Borisov tvrdi da je bolest došla sa sjevera iz Rumunije i da su za to odgovorni rumunski turisti, koji, kako je rekao, bacaju smeće, koje ptice i divlje svinje poslije raznose.

Afrička kuga svinja zarazna je bolest životinja za koju ne postoje ni vakcina, ni lijek.

Čovjek može biti prenosilac virusa ove bolesti, ali ona nije opasna po ljudsko zdravlje.

Komentari

avatar