Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu preinačio je Odluku Nastavno-naučnog vijeća Fakulteta organizacionih nauka (FON) od 28. oktobra 2019. godine i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji”.

Siniša Mali (Foto: Tanjug/Bojan Štekić)

Mali je doktorat odbranio na FON-u 2013. godine, čime je imenovani učinio povrede iz člana 22. Kodeksa profesionalne etike, jer je u dijelu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cijele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Univerziteta u Beogradu.

Odbor za profesionalnu etiku je konstatovao da predloženu mjeru javne osude dekan FON-a nije izrekao, a izricanje mjere je u nadležnosti dekana fakulteta.

“Odbor za profesionalnu etiku dostaviće konačno Rješenje Senatu Univerziteta radi postupanja u skladu sa Pravilnikom o postupku poništavanja diplome i dodatka diplomi”, navodi se u saopštenju.

Rektorka Univerziteta Ivanka Popović izjavila je novinarima da je Siniša Mali prekrišio etički kodeks Univerziteta jer je bez navođenja citirao tekstove drugih autora.

Kako N1 podsjeća, nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka (FON) usvojilo je izvještaj Etičke komisije FON-a o doktoratu ministra finansija, ali je umjesto predloga da se Malom izrekne mjera javne opomene, predložilo mjeru izricanja javne osude za sporni doktorat.

Oko 300 profesora Univerziteta u Beogradu podnijeli su žalbu na odluku Nastavno-naučnog veća FON-a, a žalbu je podnio i Siniša Mali.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve