Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

AZK ispituje zakonitost državne pomoći u slučaju Instituta Igalo: Provjerava se ugovor koji je potpisao Damjanovića

Podsjećamo, ugovor je potpisao bivši ministar finansija Aleksandar Damjanović sa Agencijom za osiguranje depozita i Jugobankom, a nakon pregovora sa srpskim ministrom finansija Sinišom Malim

Savjet Agencije za zaštitu konkurencije donio rješenje o pokretanju ispitnog postupka u odnosu na potencijalnu državnu pomoć datu od strane Ministarstva finansija preuzimanjem obaveze Instituta ,,Dr Simo Milošević“ prema Agenciji za osiguranje depozita iz Beograda i Jugobanci Beograd u stečaju, po osnovu kredita od prije više od tri decenije.

“Ministarstvo finansija, Agencija za osiguranje depozita iz Beograda i Jugobanka a.d. Beograd u stečaju 29. septembra 2023. godine zaključili su Ugovor o načinu izmirenja dijela međusobnih obaveza, a Agenciji za zaštitu konkurencije je 25. oktobra 2023. godine, u odnosu na isti ugovor dostavljen Zahtjev za davanje mišljenja s aspekta primjene i tumačenja Zakona o kontroli državne pomoći. Kako je utvrđeno da se navedenim ugovorom regulišu pitanja izmirenja duga Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ a.d. Igalo, a koji je stekao pravo na potencijalnu pomoć danom zaključenja tog ugovora, kao i da je predmetni ugovor zaključen prije odlučivanja Agencije, predmet je iz postupka prethodne kontrole državne pomoći proslijeđen na nadležnost i postupanje naknadne kontrole državne pomoći”, navode iz Agencije za zaštitu konkurencije.

Podsjećamo, ugovor je potpisao bivši ministar finansija Aleksandar Damjanović sa Agencijom za osiguranje depozita i Jugobankom, a nakon pregovora sa srpskim ministrom finansija Sinišom Malim.

Agencija, kako je objavljeno na sajtu, nalazi kako postoji osnovana sumnja da je na osnovu predmetnog ugovora dodijeljena nezakonita državna pomoć – državna pomoć dodijeljena bez prethodne prijave ili prije odlučivanja Agencije o usklađenosti te pomoći.

“Stoga, uzevši u razmatranje sve relevantne činjenice, Savjet Agencije je, na sjednici održanoj 28. novembra 2023. godine, donio Rješenje o pokretanju ispitnog postupka utvrđivanja usklađenosti potencijalne državne pomoći dodijeljene od strane Ministarstva finansija, kako bi se ispitali raspoloživi podaci i informacije i ocijenila usklađenost dodijeljene potencijalne državne pomoći sa Zakonom o kontroli državne pomoći”, piše na sajtu Agencije za zaštitu konkurencije.

Navodi se da u skladu sa obavezama propisanim Zakonom o kontroli državne pomoći, predmetnim rješenjem se nalaže Ministarstvu finansija da se, u roku od petnaest dana od dana prijema rješenja, izjasni o činjenicama i informacijama koje ukazuju na nezakonitost potencijalne državne pomoći i dostavi sve podatke i informacije potrebne za ispitivanje usklađenosti potencijalne državne pomoći sa zakonom.

“Takođe, Ministarstvu finansija je naloženo da, odmah po prijemu rješenja, privremeno obustavi dodjelu sredstava po osnovu Ugovora o načinu izmirenja dijela međusobnih obaveza do odlučivanja Agencije o usklađenosti potencijalne državne pomoći sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Zainteresovane strane mogu dostaviti sve relevantne informacije i podatke značajne za odlučivanje Agencije u ovom ispitnom postupku”, navode iz Agencije za zaštitu konkurencije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve