Pritisci i napadi na N1 pojačani su od kada N1 izvještava sa građanskih protesta. U toku je kulminacija tih napada, vlasnik televizije N1, uputila je pismo na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije i zatražila zaštitu televizije N1 i njenih novinara od kampanje koju protiv N1 vode visoki državni, vladini i funkcioneri vladajuće koalicije.

Foto: N1

Pismo prenosimo u fragmentima:

Poštovani,

N1 je kablovski, regionalni, nezavisni televizijski news kanal sa tri produkcijska centra u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Od početka emitovanja programa, 2014. godine, N1 Srbija izložen je permanentnim pritiscima, etiketiranju i kampanji obeshrabrivanja, koji dolaze od najviših funkcionera vlade i vladajuće koalicije uključujući i predsjednika države.

Dok sa jedne strane deklarativno podržava slobodu medija, vlast u Srbiji sa druge čini sve da slobodne medije utiša. Prava paradigma te hipokrizije je posljednja izjava ministra policije da su mediji u Srbiji slobodni. Isti ministar policije ne tako davno, televiziju N1 nazvao je CIA televizijom.

Pritisci i napadi na N1 pojačani su od kada N1 izvještava sa građanskih protesta. U toku je kulminacija tih napada.

N1 je nedavno permanentno, uživo izvještavao sa protesta čiji epilog je bio ulazak dijela protestanata u zgradu javnog servisa, Radio televizije Srbije. Kamere i reporteri televizije N1 bili su, za razliku od svih pet televizija sa nacionalnom frekvencijom, sve vrijeme u zgradi RTS-a. Postupajući profesionalno televizija N1 je u svom višečasovnom programu prenijela i vanrednu konferenciju za novinare ministara policije, izjavu direktora RTS-a, kao i dio vanredne informativne emisije RTS-a posvećene tom događaju.

Uslijedili su novi i očigledno organizovani, preteći pritisci i napadi na N1 u kom su učestvovali prije svega ministri, kao i premijerka vlade Srbije. N1 je pred kamerama moćnih nacionalnih televizija, etiketiran kao “učesnik” protesta. Izvještavanje N1 vladini funkcioneri ocijenili su kao: “licemjerno”, “skandalozno”, kao “poziv na učešće na upad u RTS”, izvještavanje “sa ciljem da se protest omasovi”, “poziv na nasilje”, “planirano izvještavanje iza kog stoji vitalni politički interes N1”.

Ove najgrublje klevete i opasne poruke državnih funkcionera kulminirale su u tabloidima bliskim vlasti. Na portalu jednog od njih izvještavanje N1 ocijenjeno je kao “poziv na ubistvo predsjednika Srbije”.

Nakon intonacije za napade na N1 od strane državnih funkcionera, uslijedile su nove prijetnje usmjerene ka televiziji N1 i njenim novinarima, sa društvenih mreža i posebnih platformi za govor mržnje. Ovaj put se radi o stotinama prijetnji. Novinarima N1 prijeti se fizičkim nasiljem, obilježavaju se kao “izdajnici” i “strani plaćenici”. Uvijek je neizvjesno šta nakon ovakvih prijetnji može da uslijedi.

Nadamo se da ćete učiniti sve da se pritisci na N1, kao i druge nezavisne medije u Srbiji smanje i omoguće minimalni uslovi za njihovo funkcionisanje.

Pozivamo Vas da, u mjeri vaše moći, zaštitite bezbjednost i integritet novinara N1.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve