Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Nakon izrade tehničke dokumentacije za softver ispunjen je i posljednji uslov iz sporazuma između predstavnika vlasti, opozicije i vijeća manje brojnih naroda o popisu i on može početi sjutra, poručio je Živković

Stekli su se uslovi da se popis održi, DPS će učestvovati u popisu, i ovo je pobjeda građanske Crne Gore. Pozivamo sve građane i građanke da se slobodno izjasne, poručio je na današnjoj konferenciji za medije vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković.

”Ukoliko se uoče nepravilnosti ili zloupotrebu u svakom momentu možemo reagovati i zaustaviti popis”, kazao je Živković, i pozvao građane da ih obavijeste, ako primijete pritiske.

”Nakon izrade tehničke dokumentacije za softver ispunjen je i posljednji uslov iz sporazuma između predstavnika vlasti, opozicije i vijeća manje brojnih naroda o popisu i on može početi sjutra, 3. decembra. Demokratska partija socijalista je pokazala potpunu principijelnost i dosljednost onome što smo i napomenuli na početku razgovora o ovoj veoma važnoj temi za Crnu Goru i, kao što ste vidjeli, kroz dva odlaganja popisa potpisan je sporazum i na današnji dan možemo konstatovati da su ispunjeni svi uslovi kontrolnih mehanizama iz tog sporazuma i da popis može početi 3. decembra”, naveo je Živković.

Podsjetio je da je opozicija sporazumom definisala, a to je ispunjeno, da imaju dva predstavnika u popisnim komisijama u 25 opština u Crnoj Gori, a prihvaćen je i zahtjev da u popisnim komisijama budu i predstavnici manje brojnih naroda.

”Izabrani su ponovo popisivači i instruktori na paritetnoj osnovi i, pored toga, danas smo dobili i zvanično stav komisije na čijem čelu se nalazi predstavnik opozicije o izradi tehničke dokumentacije za softver na osnovu kog će građani moći da provjere sve ono što je unešeno u bazu podataka, a što su oni dali kao svoju izjavu popisivačam i što je upisano”, rekao je Živković.

Osim toga, kako je dodao, forimiran je i odbor u Skupštini Crne Gore, u kom su takođe predstavnici opozicije na paritetnoj osnovi.

”Taj odbor će se baviti pitanjima praćenja realizacije, odnosno sprovođenja popisa.

U radu odbora učešće mogu uzeti i predstavnici Vlade, Monstata, akademske zajednice, nevladinog sektora i ovaj odbor će se baviti kompletnim procesom sprovođenja popisa. Finalno, obezbijeđena je mogućnost ručnog brojanja podataka o naciji, vjeri i jeziku gdje će na reprezentativnom uzorku od 3 odsto nakon brojanja tih podataka vidjeti da li se slaže sve ono što je prikupljeno sa terena, istovremeno i u bazi podataka”, precizirao je Živković.

Pokazali su u Crnoj Gori, kako je ocijenio, da ukoliko postoji dovoljno zrelosti i vlasti i opozicije da mogu rješavati krupne i važne izazove pred kojima se nalazi crnogorsko društvo.

”Ovo jeste bilo jedno veoma kompleksno i zahtjevno pitanje, a to je popis stanovništva. Da to nije statistička kategorija, kako se najavljivalo u samom početku, a to je pokazala i prethodna Vlada Dritana Abazovića koja je kroz svoje nedolično, neodgovorno i neozbiljno ponašanje spremala popisnu prevaru zajedno sa svojim nalogodavcima, onima koji danas u Srbiji ispred Vučićevog režima pokušavaju da na razne načine utiču na unutrašnje prilike u Crnoj Gori”, istakao je Živković.

Kroz dva odlaganja popisa, dodaje, nisu pristajali da krenu u realizaciju ovog procesa dok god ne obezbijede objektivno realne kontrolne mehanizme.

”Ovo su kontrolni mehanizmi koji će nam obezbijediti da pratimo sve ono što se dešava na terenu i da ukoliko se uoči bilo kakva nepravilnost mi možemo svakom momentu reagovati i zaustaviti proces popisa. Zbog toga molimo građane, popisivače i instruktore da se ponašaju u skladu sa zakonom i građane da ukoliko uoče bilo kakvu nepravilnost obrate se predstavnicima opozicije u popisnim komisijama ili pravnom timu DPS-a”, poručio je Živković.

Na pitanje kako će se on izjasniti na popisu odgovorio je: Crnogorac, koji govori crnogorskim jezikom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
02.12.2023-17:54 17:54

Živkoviću, slobodno se izjašnjavam da neću da se izjašnjavam na popisu kojeg organizuje srpski okupator u Crnog Gori, a po zakonu o popisu, koji je čista, čistijata prevara Crnogoraca i Crnogorki, i služi samo kao dodatna FAZA u potpunom nestanku Crnoggorki i Crnogoraca. Slobodno se izjašnjavam da tvoj poziv i odluke tvojeg DPS-a, mene ničim ne obavezuju da priznaam reultate ove okupatorski-ozakonjene POPISNE PREVARE!

Tara
02.12.2023-19:21 19:21
Reply to  BobZeković

Bice mjesoviti popisivaci..crnogorci i srbijanci-koji idu kod popa Micovica..a trece svaki gradjanin moze provjeriti..jel istina upisana..preko Sofvera

BobZeković
03.12.2023-02:40 02:40
Reply to  Tara

Zakon o popisu omogućio je desetinama hiljada srbalja da se izjasene punopravno. Okupatorskoj srpskoj vlasti u Crnoj Gori se fućka za suverenističkih partija toboš kontorlu. Svoju prevaru s SRPSKE OKUPATORSKE VLASTI, rade po Zakonu, koju su im omogućilE u pravo SUVERENISTIČKE PARTIJE, A ONI SU SAMO JOŠ DADALI MALO, DA BI PREVARA BILA JOŠ USPJEŠNIJA!

Njeguš
02.12.2023-18:28 18:28

Što ne reče Zivkoviću koju crkvu priznaješ kao svoju? CPC ili SPC ?

Onogošt
02.12.2023-18:55 18:55

Ko će tebe Zekoviću da sluša. Živković je pravi i ugledni crnogorac iz junačke kuće. Ti si sebe nadijo ime Bob. Ko da si englez ?

Nikola
02.12.2023-18:59 18:59

Šta je sa dijasporom ili oni ne pripadaju ovoj zemlji

nik
02.12.2023-20:45 20:45

Crnogorci, dosta ste srbovali kroz istoriju, ukljujući i vaše vladare. Vakat je da se jednom okrenite sebi. Postoji moralna, politička i istorijska odgovornost da na ovom popisu stanovništva da se upišite, ono što faktički jeste.To je od substancijalog značaja u odbrani vašeg nacionalnog identiteta,, ali i u odbrani samostalnosti i suvereniteta Crne Gore, kao građanske i multinacionalne državne zajednice. Svi građani savremenih nacija širom svijeta se upisuju po nacionalnosti, ono što jesu. Na primjer: Francuzi, Englezi, Njemci, Hrvati, Slovenci, Albanci itd. U Crnoj Gori, jedan nemali broj građana, od popisa do popisa stanovništva mijenja svoju nacionalnot. To nejma nigde u… Pročitaj više »

Tara
02.12.2023-21:50 21:50
Reply to  nik

Ziva istina..ako uzmes Crnogorsko drzavljanstvo..onda si Crnogorac-a ne srbijanac-litijas-

nik
02.12.2023-21:43 21:43

Po ustavu u Crnoj Gori je službeni jezik Crnogorski jezik, a u lokalnim samoupravama gdje u značajnom broju živi Albanci i njihov jezik je u službenoj upotrebi, jer albanski jezik se razlikuje od drugih jezika i ima posebno pismo od 36 slova,. Jezik je standardizovan i međunardno priznat. Međutim, kad je riječ o Crnogorskom službenom jeziku. Stvari su jasne i tu ne mogu biti promjena.. Naime, saznanja iz savremenih političkih nauka od Zapada do Istoka ukazuju da jezik nema samo lingvističku nego i političku dimenziju. Polazeći od toga u Crnoj Gori službeni jezik se zove po državi Crne Gore. I… Pročitaj više »

Onogošt
02.12.2023-22:16 22:16

Pa logično SPC a ne fiktivnu CPC.