Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković tvrdi: Imaćemo većinu za smjenu Vlade

Preko dvije trećine vladajuće većine je kazalo da ova Vlada nema podršku. Ozbiljan smo subjekt i nemojte da sumnjate da kad se uhvatimo određenog posla da će on biti uspješan. Tvrdim da će incijativa imati potrebnu većinu, kazao je Živković

Vlada Crne Gore je za godinu dana svoje vlasti potrošila vrijeme građana i pogubno djelovala na državu, kazao je šef poslaničkog kluba Demokratske patije socijalista, Danijel Živković na pres konferenciji te stranke povodom 12 mjeseci rada vlade premijera Zdravka Krivokapića.

”Ova vlada je potrošila vrijeme građana i svi su imali priliku da vide kako je ona pogubno djelovala. Ova vlada je kroz svoje ponašanje, ponašanja njenog premijera i ministara zaustavila proces EU integracija. Danas u zgradi Vlade sjedi profesor mašinskog fakulteta bez legitimiteta i fiktivni ministri”,  kazao je Živković.

Ocijenio je da samo članovi Vlade ne uviđaju realnost koju im je predočila parlamentarna većina.

Istakao je da su loši rezultati najbolje vidljivi u bezbjednosnom sektoru.

”Nažalost taj sektor ne može da garantuje mir i stabilnost građanima. Vidimo kako se ponašaju čelnici ovog sektora. Međusobno ne razgovaraju i svako pokušava da bude gazda. Kad vidimo imenovanja u policiji i ANB-u, kad vidimo kompromitaciju bezbjednosnih službi i bojazan koju izražavaju međunarodni partneri, to dovoljno govori o stanju u tom sektoru.”, dodao je.

Prema njegovim riječima, imamo premijera koji svakog dana optužuje ministra unutrašnjih poslova i direktora policije i pokušava da ih smijeni.

”Kad na to dodamo da su prije nekoliko mjeseci u zemlji bili prisutni pripadnici obavještajnih službi susjedne države možemo reći da je sistem potpuno urušen. Ključno je da se polako svjetla i reflektori gase, da odlazeći karavan neće imati mandat da nastavi i brzo ćemo morati da se uhvatimo u koštac sa saniranjem onoga što su nam ostavili”,  kazao je Živković.

Očekuju podršku za smjenu Vlade

Odgovarajući na pitanja novinara Živković je kazao da očekuju podršku inicijativi 40 poslanika opozicije za smjenu Vlade.

”Preko dvije trećine vladajuće većine je kazalo da ova Vlada nema podršku. Ozbiljan smo subjekt i nemojte da sumnjate da kad se uhvatimo određenog posla da će on biti uspješan. Tvrdim da će incijativa imati potrebnu većinu”, kazao je Živković.

“>

Eksperiment 12 apostola

”Mislim da smo u posljednijh 12 mjeseci preživjeli eksperiment koji je sprovodilo 12 apostola”, poručio je potpredsjednik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković.

On je postavio 12 pitanja koje se tiču oblasti zdravstva:

”Ko je nezakonito smijenio više od 60 direktora zdravstva a na njihovo mjesto stavio ljude bez iskustva i ekspertize? Ko je odbio 50 hiljada vakcina da bi ih platio i čime je uništio više? Ko je bolnice ostavio bez ljekova? Ko je jedini čelnik resora zdravstva čiji se premijer nije vakcinisao? Koja je nestrančka ličnost odbijala da prihvati donacije vakcina? Ko se kiti zaslugama prethodnika? Ko je naredio da kovid pozitivni konsultatni pregledaju pacijente? Rezultat čije politike je da ima Crna Gora ima više oboljelih od Kine? Ko je odgovoran što je Crna Gora četvrta u svijetu po broju zaraženih stanovnika?”, pitao je Eraković.

On je kazao da je DPS za godinu dana dobro uvidio gdje je griješio kad su bili na vlast.

”Budite uvjereni da tamo gdje smo griješili, više nećemo”, rekao je Eraković.

Podržavaju ciljeve “Evropa sad”, dileme oko novih prihoda

Poslanik DPS-a, Nikola Rakočević je kazao da su ekonomski podaci neumoljivi. Istakao je da imamo rekordno zaduženje koje nije transparentno i da je i dalje tajno.

”Imamo porast cijena životnih namirnica, gorivo je poskupljalo, u 2019. godini imali smo 217.000 zaposlenih, a ove godine 145.000. To nas vraća na poziciju iz 2005.”, kazao je on. ističući da je ova vlada rastjerala investitore.

”Ne govorimo ove stvari zbog kritizersva nego da upozorimo građane Crne Gore”, kazao je on.

Ističe da ova Vlada mora poći u zaborav. – Moramo se okupiti oko zajedničke platforme – kazao je on.

Istakao je da da za cilj “Evropa sad” dižu ruke i povećanja zarade, te da će se za to boriti iz pozicije vlasti.

”DPS sa obje ruke podržava ciljeve plana “Evropa sad” – povećanje zarada, povećanje minimalne zarade, neke aspekte poreske reforme… Međutim naslanjamo se na preporuke MMF-a koji je kazao da je neophodna analiza kako novim prihodima nadomjestiti nove rashode”, ocijenio je Rakočević uz najavu da će DPS “vidjeti što je finalni tekst budžeta” i kako će se vladajuća većina odnijeti prema njemu.

Dvanaest skakavaca

Poslanica DPS, Aleksandra Vuković ocijenila je da je godinu za nama “pojelo 12 skakavaca koji su narodu ostavili samo mrvice”.

”Oni su svoj mandat završili, gotovo je, ali će posljedice njihovih nedjela dugo ptoresati Crnu Goru. Revanšizam i nepotizam su proglasili svojom zvaničnom politikom. Protivzakonito su smijenili direktore obrazvnih i kulturnih ustanova. Učionice su postale kadionice, gdje se na mala vrata uvodi vjeronauka. Nikad niđe nije zgažen zakon kao u ovoj oblasti”, kazala je Vuković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve