Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: Cilj popisa je etnički inženjering, BIA kontroliše proces, predložićemo bojkot ako do kraja dana ne dobijemo odgovore

DPS će čekati do kraja dana odgovor na zahtjeve koje su ranije uputili, ako toga ne bude biće predloženo Glavnom odboru da se popis bojkotuje, kazao je Živković.

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista Crne Gore DPS Danijel Živković kazao ne danas na konferenciji za novinare da nemamo ambijent u kojem se građani regularno mogu izjasniti na popisu. Kako je poručio, kome nije bilo jasno za šta služi popis, juče je postalo jasno.

“Ako na to dodamo i najavu da će građani biti kažnjavani onda je jasno da se i Monstat stavio u tu ulogu. To nema veze sa istinom niti je u Zakonu o popisu, takvo kažnjavanje nije moguće”, kazao je Živković.

On je poručio da je juče poslata poruka da je cilj popisa etnički inženjering, ističući ”da na to ukazuju i izjave poglavara SPC Porfirija prilikom boravka u Podgorici”.

Živković je kazao da je interes ove vlasti da se fingiraju i dobiju netačni podaci popisa.

“Kazao sam već da ovaj popis treba da se desi kao izborni dan, gdje treba da odete na glasanje i gdje postoje predstavnici samo jednog političkog subjekta i da vi zatim priznate te rezultate. DPS nema problem sa održavanjem popisa. Kako ko god želi neka se izjasni. Šta će se to promijeniti za šest mjeseci da se regularno poripremi popis. Cilj je etno federalizacija Crne Gore”, naveo je on.

DPS će čekati do kraja dana odgovor na zahtjeve koje su ranije uputili, ako toga ne bude, biće predloženo Glavnom odboru da se popis bojkotuje.

On ja kazao da neko iz BIA kontroliše popis i objasnio zašto iznosi takav stav.

“Sjetićete se da se Dritan Abazović sastajao sa jednim od visokorangiranih  bezbjednjaka BIA Markom Parezanovićem. Sjetićete se koje je bilo prisustvo pripadnika te Agencije ovdje prilikom istoličenja Joanikija, a sjećiteće se i drugih situacija kompromitacija bebjednosnog sistema Crne Gore. Nema dileme da je to prisutno i danas u Crnoj Gori. Oni koji to žele da provjere, imaju mnogo mogućnosti da provjere da li neko iz BIA kontroliše proces, a mi smo rekli da kontroliše”, upozorio je Živković.

Kazao je da je DPS danas na vlasti, iste zahjeve koje ima DPS sada imala bi opozicija.

“Želimo uvid u podatke. Ako tražimo da se odgodi popis za nekoliko mjeseci, to je zao što tražimo kontrolu popisa. Ne postoji dobra volja sa druge strane, nego žele sprovesti popis na silu. Zato smatramo da je ovdje na djelu etnički inženjering”, naveo je on.

Živković je kazao da se dešava besprizorna kampanja uoči popisa.

“Učestvovati u popisu gdje neko želi etnički inženjering, ne očekujte od nas da u tome učestvujemo”, kazao je on.

Na pitanje šta bojkot popisa može da proizvede, on je kazao da ne postoji druga adekvatna mjera da se prihvate uslovi koje su iznijeli.

“Bojkot jedina adekvatna mjera. Nisam optimista da će prihvatiti uslove koje smo dali. Neka građani sude koliko je ovaj režim demokratski. Bojkot je jedina mjera prema postupanju državnih porgana koji žele da sprovedu popis be monitoringa”, naglasio je on.

Živković je kazao da će pravni tim DPS iznijeti argumentaciju zašto građani ne mogu biti kažnjeni ako bude boijkotovalo popis.

Inivijativa za ocjenu ustavnosti se priprema i biće poslata Ustavnom sudu.

Planirano je da se popis u Crnoj Gori održi do 1. do 15. novembra ove godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Che
16.10.2023-15:07 15:07

Popis organizuju i sprovode Vučićevi šetači opanaka u Crnoj Gori, popovi Crkve Srbije i naravno, BIA, a sve bez ikakve kontrole a popisivači su njihovi partijski vojnici i rodbina. Pa da se, s njima “popišemo” na ovu državu i na ovaj narod…