Ponedjeljak, 13 Maja, 2024
Rubrika:

Zeković na udaru vlasti i vjerskih ekstremista

Navode da mnogi izgrednici koje su policija ili sud prethodno opomenuli, nastavljaju sa nezakonitim ponašanjem koje ostaje nekažnjeno

Građanska inicijativa 21. maj osudila je pritiske kojima je izložen aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković koji na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. pratio postupanje policije i poštovanje ljudskih prava građana, što je aktivnost kojom se u kontinuitetu bavi više od dvadeset pet godina.

“Politički subjekti i interesne grupe koje su obrazovale 42. Vladu Crne Gore, od svog uspostavljanja, na Zekovića gledaju kao na prijetnju i stigmatizuju ga različitim obilježavanjima.  Zbog toga što postavlja i zastupa pitanja ljudskih prava, Zeković je izložen govoru mržnje, drskom ponašanju, uznemiravanju i ugrožavanju bezbjednosti od strane pristalica vlasti i ekstremnijeg dijela sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Zbog toga je podnijeto na stotine prijava na koje reakcija vlasti nije odgovarajuća”, naveli su iz GI 21. maj.

Navode da mnogi izgrednici koje su policija ili sud prethodno opomenuli, nastavljaju sa nezakonitim ponašanjem koje ostaje nekažnjeno.

“Nadležna tužilaštva se gotovo u nekoliko minuta izjašnjavaju da nema bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti. U svega nekoliko slučajeva su podnijeli optužne prijedloge a brojne prijetnje smrću i progonom nijesu ni istraženi. Na portalima i zvaničnim stranicama crnogorskih medija na društvenim mrežama dozvoljava se objava na stotine neprimjerenih komentara na račun Zekovića, koji ne samo što prevazilaze slobodu govora, već dovode u pitanje njegovu sigurnost i normalan socijalni život”, kažu u GI 21. maj.

Naglašavaju da Vlada Crne Gore i Ministarstvo za javnu upravu, digitalno društvo i medije i pored Zekovićevih brojnih i veoma konkretizovanih obraćanja, nijesu uvažili nijednu njegovu inicijativu da se unaprijedi medijska odgovornost i da se pomogne medijima koji, navodno zbog nedostatka kapaciteta, u kontinitetu podstiču nacionalizam i mržnju u Crnoj Gori.

“Rad branitelja ljudskih prava svugdje u svijetu, pa i u Crnoj Gori, treba biti slobodan i siguran”, zaključili su u GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve