Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Zeković: Konfrontaciji crnogorskog i srpskog naroda moramo stati na kraj

Upozorava da će se Srbija miješati i u ovaj izborni proces u Crnoj Gori

Onima koji imaju upitnu političku podršku najviše odgovara urušeni sistem u Crnoj Gori, jer žele Vladu da održe na aparatima, ocijenio je građanski aktivista Aleksandar Zeković u emisiji “Pressing” na Gradskoj TV.

Zeković kaže da je DIK prekoračio ovlašćenja odbijanjem kandidature jednom od lidera Pokreta “Evropa sad” Milojku Spajiću.

“U ovakvoj situaciji ispada da se favorizuje (Andrija) Mandić, a diskriminiše Spajić”, dodaje Zeković, ističući da je odluka Ustavnog suda i te kako važna.

Zeković ukazuje na problem predugih procedura koje vode državni organi, navodeći da to nerijetko dovodi do ozbiljnih implikacija po određene procese, kao što je slučaj sa potvrđivanjem kandidatura.

Upozorava da će se Srbija miješati i u ovaj izborni proces u Crnoj Gori.

“Vjerujem da će se državni vrh Srbije, kao i do sada, sve više uključivati u izborne procese u Crnoj Gori i na taj način imati svog kandidata kojeg će značajnije podržavati”, kaže Zeković.

Nije, dodaje, siguran da će ta podrška biti usmjerena ka samo jednom kandidatu.

Ističe da je opasno da se pripadnici crnogorskog i srpskog naroda međusobno konfrontiraju.

“Tome moramo stati na kraj. Odgovornost za to ima aktuelna Vlada, a posebno ministar za ljudska i manjinska prava (Fatmir Đeka)”, navodi Zeković.

Komentarišući postupanje policije na graničnom prelazu Sukobin-Murićani, Zeković kaže da nema napretka kada je riječ o policijskoj odgovornosti.

Pozvao je ministra javne uprave Maraša Dukaja da na Vladi insistira na odgovornosti policijskih službenika.

“To apsolutno podrazumijeva odgovornost policijskih starješina. Zašto smo spori kada treba da utvrdimo i sankcionišemo policijsku odgovornost?”, navodi Zeković.

Govoreći o incidentu kada je nepoznati počinilac pokušao oštrim predmetom da izbriše ime, godinu rođenja i strijeljanja crnogorskog junaka i ikone otpora fašizmu – Čedomira Ljuba Čupića, Zeković ocjenjuje da fašisti ne miruju.

“Riječ je o osobama kojima nije blizak antifašizam i vrijednosti za koje su svi ti ljudi stradali i ideali slobode za koje su se borili”, dodaje Zeković.

Ćutnja institucija, kaže, ukazuje da moramo da pokrenemo ozbiljniji program.

“Prije svega, odgovornost je na Vladi, dok je u opštinama u kojima se incidenti dešavaju odgovornost na čelnicima tih opština – da pokrenu dijalog o važnim pitanjima”, naglašava Zeković.

Prema njegovim riječima, nasilje u Crnoj Gori sve više ima političku boju i ograničava postupanje nadležnih organa.

“Izostaje poštovanje integriteta i dostojanstva svakog pojedinca, jer je društvo urušeno. Institucije ne djeluju, Ustav se ne poštuje, a ima i brojne rupe koje pokazuju da ne možemo ni da funkcionišemo kako treba. Treba nam ozbiljna društvena i politička popravka”, zaključio je Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve