Ponedjeljak, 13 Maja, 2024
Rubrika:

Zeković: DPS i SDP odgovorne da ideja Belvedera nastavi da kruži Crnom Gorom

Po riječima jednog od potpisnika pisma, Aleksandra Saše Zekovića, ove dvije stranke moraju preuzeti odgovornost za temeljnu obnovu crnogorskog društva

Juče objavljeno otvoreno pismo rukovodstvima Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije na Cetinju poruka je tim strankama da napretka Crne Gore nema bez jedinstva suverenističkog bloka. Po riječima jednog od potpisnika pisma, Aleksandra Saše Zekovića, ove dvije stranke moraju preuzeti odgovornost za temeljnu obnovu crnogorskog društva.

“Minule izbore na Cetinju dominantno je obilježila belvederska ideja, pa je i očekivanje svakog građanina da se u tom pravcu uspostave stranačka savezništva i politike” kaže Zekovic za Gradski portal.

“Nikako izvan toga. Naravno, takav kontekst ne zaobilazi neminovna pitanja lokalnog ekonomskog razvoja. Dođaji na Cetinju od 5. septembra 2021. godine do kraja su razotkrile karatker bivše Vlade i što je najvažnije, i pored sprovedene nasilne intronizacije novog namjesničkog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, trajno je zaustavljen proces dalje desekularizacije našeg društva što je dovelo i do njenog političkog kraja. To je značajan društveni kapital koji zaslužuje da ga DPS, SDP, SD i LP prvo potvrde na prijestonom Cetinju a potom omogućiti, i uz druge partnere, da bauk Belvedera nastavi da kruži Crnom Gorom”.

Kako gledate na prilike u tzv. suverenističkom bloku? Da li je izvjesno to jedinstvo na kojem se insistira, naročito građana? Postoji li uopšte suverenistički blok?

Zahvaljujući jedinstvenom i intenzivnom djelovanju demokratske opozicije, građanskih grupa i inicijativa, intelektualaca, slobodnih medija i novinara, a posebno zahvaljujući probuđenoj svijesti i odgovornosti građana, oburdana je Vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića. U programskom smislu to zajedništvo i jedinstvo je bilo neupitno i veoma uspješno iako nije bilo formalizovano, iako su političari odbili ideje međusobne koordinacije sa građanima, vlade u sijenci, ujedinjenja stranaka… Rekao bih da su stvar spasili i do kraja doveli uporni građani, intelektualci, novinari koji su odbili brojne pritiske i nadomjestili nedostatke, posebno ćutanje, tihovanje, vodećih nevladinih organizacija. Sada je vrijeme za novu etapu komunikacije i zajedništva. Posebno sada kada svjedičimo političkoj evoluciji Građanskog pokreta “Ura” i njenog lidera dr Dritana Abazovića. Značajna je odluka da se prekine, zaustavi, svođenje višestoljećne crnogorske kulturne tradicije na jednonacionalnu i jednovjersku. I pored crkvenih i političkih planova, i podrške iz Srbije i Rusije, Crna Gora neće postati svetosavska tvorevina. Bliži smo, nego ikada ranije, potrebnom sveukupnom crnogorskom pomirenju, približavanju, boljem razumijevanju… a za taj proces suverenistički blok je nužan jer posjeduje kapacitete, kadrove, iskustvo i širinu da procese posmatra i vodi sa demokratske, evroatlantske i antifašističke perspektive. Građanska inicijativa “21. maj” insistira na zajedništvu i saradnji demokratskih, reformističkih, snaga jer je to siguran i održiv način da ostvarimo društvo jednakih šansi i državu bez pobjednika i poraženih.

Kako gledate na činjenicu da se partije koje baštine gotovo identičnu ideologiju, sporo ili slabo dogovaraju? Šta je i ima li rješenja za Cetinje?

To nam govori da se državotvorne političke stranke još uvijek nijesu dovoljno reformisale, niti su u pravoj mjeri prepoznale i osjetile posljedice dolaska na vlast populista i kleronacionalista. Čini se da su, na lokalnom nivou, DPS i SDP, oštrili zube jedni na druge, dok su na državnom nivou, u komunikaciji sa Urom, koja će da vodi novu vladu, povadili sve zube odnosno ljepše rečeno pristupili su ekstrakciji zuba kako ne bi dolazilo do neprijatnosti bilo koje vrste. Oglašavanje intelektualaca i građanskih aktivista dogodilo se u pravom, posljednjem, trenutku. Mislim da smo otvorili prostor za dodatna konstruktivna i dobronamjerna razmišljanja koja zagovaraju novi, drugačiji politički pristup koji će integrisati podršku nepartijskih i nezavisnih subjekata i tako postati primjer nacionalne ideološke koherentnosti i širine koji će biti primjenjiv i u prilikama koje slijede. Rekao bih da je to i način ozdravljenja crnogorske suverenističke politike i oslobađanje od tereta partitokratskog nasljeđa. Uvjeren sam da se gradonačelnik Cetinja može dogovoriti i iz reda nezavisnih intelektualaca, uvaženih naučnih radnika, prepoznatih književnika, umjetnika ili sportista, uspješnih privrednika iz zemlje ili našeg iseljeništva. Takođe, čini se da je dobar i smislen prijedlog SDP da čelne funkcije, uključujući i poziciju gradonačelnika Prijestonice, budu rotirajuće. Takav pristup treba zastupati na svim nivoima, pa nakon polovine mandata, zamijeniti sastav odborničkih klubova, rukovodstva Skupštine Prijestonice, sekretare u organima lokalne samouprave i direktore u javnim ustanovama i preduzećima. Ograničavanje trajanja mandata i podjela odgovornosti pruža priliku i drugima da učestvuju u upravljanju i donošenju odluka a građanima se šalje poruka da se u javne poliike vratila odgovornost.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve