Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Završena konsultativna saslušanja: Na kraju odgovarali Kurgaš, Medojević i Vukčević

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu

Pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu danas su završena saslušanja posljednjih preostalih kandidata za tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

U prethodna dva dana, saslušani su kandidati Danilo Ćupić, Ilija Darmanović, Dragoljub Strugar, Ivan Drobnjak, Miodrag Iličković, Elvis Duraković, Ivan Kadić i Marko Ivanović.

Za danas su tako ostali još Fikret Kurgaš, Dražen Medojević i Miloš Vukčević.

Kurgaš: Dovoljno sam kvalifikovan da budem član Sudskog savjeta

Kurgaš je kazao kako je do 1992. godine bio u lokalnoj upravi, nakon toga u fudbalu, a da se od 2007. bavi advokaturom.

“Dvije decenije rada me dovoljno kvalifikuju da budem član Sudskog savjeta, iz razloga što sam upoznao organizaciju sudstva i rad sudova u svim gradovima Crne Gore”, rekao je on.

Medojević: Na ovo me je motivisalo 30 godina provedenih u sudnici

Kandidat Dražen Medojević istakao je kako je tokom dosadašnje karijere bio u sudstvu i u advokaturi, kojom se bavi 17 godina.

“Trideset godina svakodnevnog boravka u sudnici me je opredijelilo da se prijavim na ovaj konkurs, poznajem stanje u crnogorskom sudstvu”, rekao je Medojević.

On je rekao i kako je “četiri-pet godina potpuno nestranačka ličnost”.

Živković: Bili ste u PZP i advokat ste u ‘državnom udaru’, mislite li da je to limitirajući faktor?

Danijel Živković (DPS) podsjetio je kako je Medojević advokat u procesu ‘državni udar’, te da je informisan da je ranije predao kandidaturu za mjesto direktora Uprave policije, ali i da je bio član Pokreta za promjene.

“Ako biste dobili našu podršku, da li mislite da bi Vaš takav angažman bio limitirajući faktor za nepristrasno obavljanje funkcije”, pitao ga je Živković.

Medojević: Možda sam branio više ljudi iz DPS-a nego iz drugih stranaka

Medojević mu je na to odgovorio kako je branio ljude sa različitim političkim opredjeljenjima.

“Kad bih vam sve navodio, imao sam možda više branjenika koji su sada u DPS-u. Ja sam tu uspostavio isključivo profesonalni odnos, a postupak ‘državni udar’ je za mene bio veliki izazov. Malo je tada bilo onih koji su smjeli da uđu u to”, rekao je Medojević.

Za ‘državni udar’, te za postupak koji je protiv Nebojše Medojevića i aktivista DF vođen zbog sumnji u pranje novca je, odgovarajući na pitanje Predraga Bulatovića (DF), kazao kako smatra da je riječ o političkim, odnosno apsurdnim procesima.

Vukčević: Moj motiv je da pomognem u radu Sudskog savjeta

Na kraju je uslijedilo saslušanje kandidata Miloša Vukčevića, koji je kazao kako je tokom karijere bio asistent i profesor na Univerzitetu Mediteran, te da je bio pomoćnik direktora Uprave za sprečavanje pranja novca i pomoćnik ministra u MUP-u, a tokom posljednjih pet godina vodi i svoju advokatsku kancelariju.

“Moj motiv je da pomognem u radu Sudskog savjeta, potrudio bih se da vrijeme koje provodim kao advokat iskoristim i preusmjerim na rad Sudskog savjeta. Mislim da sam u godinama kada to mogu”, poručio je on.

Vuksanović-Stanković: Radujem se što imamo profesora, sramota je što Nebojša Vučinić nije izabran

Draginja Vuksanović-Stanković (SDP) kazala je kako je impresionirana Vukčevićevom biografijom i rezultatima iz njegove karijere.

“Radujem se što ovdje imamo jednog profesora, pošto prošlog puta profesor Nebojša Vučinić očito nije zadovoljio nečije kriterijume, a to je bila sramota i za Skupštinu i za ovaj odbor uopšte”, rekla je ona.

“Ne raditi zakone na brzinu”

Milosava Paunović (SNP) pitala je Vukčevića šta misli o predloženim izmjenama Zakona o oduzimanju imovine, na šta je on kazao da se proces oduzimanja imovine izmješta iz krivičnog postupka.

“Ne treba zakone raditi na brzinu. Treba raditi i tri i pet godina na njima, samo da to budu kvalitetna rješenja. Potrebno je praviti i plan implementacije”, naglasio je Vukčević.

“Član sam SDP-a, ako budem izabran podnijeću ostavku”

Predrag Bulatović (DF) pitao je Vukčevića da li pripada nekoj političkoj partiji, pri čemu je kazao kako mu se dopala biografija kandidata.

“Član sam SDP-a, bio sam na listi na posljednjim lokalnim izborima, bio sam jedno vrijeme predsjednik podgoričkog odbora te stranke. Ali Vi znate da zakon ne zabranjuje članovima Sudskog savjeta da budu članovi neke stranke. Ako budem izabran, iako nemam tu zakonsku obavezu, podnijeću ostavku na članstvo u partiji”, odgovorio mu je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve