Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Završena ekspertska misija na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala

Završnim sastankom okončana je misija Evropske komisije na temu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja će omogućiti sveobuhvatnu procjenu dosadašnjeg napretka Crne Gore u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije

Završnim sastankom okončana je misija Evropske komisije na temu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja će omogućiti sveobuhvatnu procjenu dosadašnjeg napretka Crne Gore u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Misija koja je organizovana u saradnji s Ministarstvom evropskih poslova, Ministarstvom pravde, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom policije, sudstvom i tužilaštvom, od posebnog je značaja u kontekstu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava i poglavlju 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, saopšteno je iz Vlade.

U okviru misije, nezavisni eksperti iz Belgije, Njemačke, Italije i Austrije imali su priliku da razmijene mišljenja s predstavnicima Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, sudstva i Državnog tužilaštva.

Zatvarajući misiju, državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova, Aleksandar Mašković izrazio je uvjerenje da će ova misija značajno doprinijeti unapređenju stanja i otklanjanju uočenih nedostataka u funkcionisanju sistema na polju vladavine prava.

„Izvještaj eksperata s predmetne misije za Crnu Goru ima naročitu važnost, imajući u vidu značaj teme koju ona tretira u kontekstu sveukupnih reformskih aktivnosti u oblasti vladavine prava, kao ključnom elementu procesa pristupnih pregovora Crne Gore s Evropskom unijom“, kazao je Mašković.

On je istakao da predmetna misija utiče i na procjenu napretka na planu pojedinih privremenih mjerila u okviru poglavlja 23 i 24, pogotovo onih koja obuhvataju unapređenje bilansa rezultata na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, i s tim u vezi iskazao optimizam da ćemo se, kroz realizaciju konkretnih preporuka nezavisnih eksperata, približiti dobijanju završnih mjerila i finalnoj fazi pregovora u domenu vladavine prava.

Šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za poširenje Majkl Miler zahvalio je crnogorskim državnim organima na gostprimstvu ukazanom ekspertskoj misiji.

„Ova misija će dati važnu ocjenu o napretku Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ohrabrujemo nadležne organe da ostvare dodatni napredak u ovoj ključnoj oblasti vladavine prava, uključujući i na osnovu preporuka koje budu rezultat ove ekspertske misije. Nastavićemo da pomažemo i podržavamo nadležne organe i očekujemo da vidimo vidljive rezultate koji će omogućiti Crnoj Gori da napreduje na putu ka EU,“ saopštio je Miler.

Šefovi radnih grupa za pregovaračka poglavlja 23 i 24, Bojan Božović i Majda Adžović su istakli da će se sve preporuke detaljno analizirati, te da su predstavnici institucija svjesni da je najveći broj nedostataka na koje su eksperti ukazali nešto čega smo i sami svjesni i da će raditi na tome da iste budu adresirane u što je moguće skorijem roku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve