Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Vulin objelodanio da je sprski svet već stvoren: Obećava ”mirno ujedinjenje”, a još se broje žrtve prošlog pokušaja

Mnogo opasnije su Vulinove poruke zbog kojih je vjerovatno i pozvan u emisiju – da objelodani da je ''srpski svet'' neminovnost i da će ova generacija ujediniti Srbe, obećavajući da će to uraditi mirnim putem, zaboravljajući da još nijesu prebrojane ni sve žrtve pokušaja ujedinjenja Srba i stvaranja Velike Srbije devedesetih godina prošlog vijeka

Piše: Vesna Šofranac

Što ima ko da se buni u regionu, srpski svet je već stvoren, sad se borimo za njegovo priznavanje, izjavi prekjuče u emisiji na B92 srpski ministar policije Aleksandar Vulin, odmah razbijajući “dilemu” da se ne radi o zvaničnom stavu srpskog predsjednika, nego njegovom lično. Ko u to još vjeruje, malo je reći da je naivan.

U pomenutoj emisiji Vulin saopšti da su svi u regionu potcjenjivali Vučića, i Đukanović i Milanović i Izetbegović, a danas Vučić, kako reče, ima više ugleda i autoriteta nego svi oni zajedno.

No, mnogo opasnije od njegovih “procjena” nečijeg ugleda i korišćenja medijskog prostora za ulagivanje Vučiću su poruke zbog kojih je vjerovatno i pozvan u emisiju – da objelodani da je “srpski svet” neminovnost i da će ova generacija ujediniti Srbe, obećavajući da će to uraditi mirnim putem, zaboravljajući da još nijesu prebrojane ni sve žrtve pokušaja ujedinjenja Srba i stvaranja Velike Srbije devedesetih godina prošlog vijeka.

Vulin je uvjeren da je to moguće kroz iskustvo Njemačke, koja se “mirno ujedinila, ili kroz iskustvo Češke koja se razišla mirnim putem”. Kakve veze ova dva oprimjera imaju jedan sa drugim, to samo Vulin zna.

“Samo tražim da mi Srbi živimo zajedno. I naravno kažem – ova generacija će to učiniti, ali ova generacija će to sprovesti mirnim putem. Kao što se Njemačka ujedinila mirnim putem, kao što se Čehoslovačka razdružila mirnim putem. Počeo je istorijski proces objedinjavanja svih Srba. To se ne može zaustaviti. To je prirodna potreba… Ovo nije stav Vlade Srbije ni predsjednika Vučića, ovo je moj stav – ja sam za stvaranje srpskog sveta. Ne za stvaranje, on je stvoren. Već za priznavanje “srpskog sveta”, činjenicu da postoji. Svi Srbi gdje god da žive trebaju da imaju jedan politički centar – Beograd, i da sve ključne odluke donose u saglasnosti sa Beogradom, a na kraju usmjerene ka tome da jednog dana živimo u jednoj državi”, poruči Vulin.

Srpski ministar policije samo je ponovio ono što već godinu javno saopštava. Termin “srpski svet”, Aleksandar Vulin je prvi put u politički diskurs uveo prošle godine, dok je još bio na čelu Ministarstva odbrane, izazvajući uznemirenje u susjednim državama, imajući u vidu da to javno izgovara Vučićev ministar, partner Srpske napredne stranke od 2010. godine, te da nije riječ o iznošenju ličnih stavova.

Na to je nedavno u razgovoru za Al Džaziru upozorio Aleksandar Popov, ocjenjujući da Vučić i Vulin igraju igru dobrog i lošeg policajca.

“Vulin daje neodmjerene izjave, a onda Vučić izlazi da smiruje situaciju i da se pojavljuje u ulozi konstruktivnog mirotvorca. To je oprobana igra i za domaći teren, a kamoli za strani faktor”, ocijenio je Popov.
I crnogorski kolumnista Ljubomir Filipović je mišljenja da Vulinove izjave treba shvatati mnogo ozbiljnije.

„Svaka srpska vlast imala je po nekog klovna koji treba da djeluje neozbiljno, ali ipak na neki način i govori ono što jeste suštinski strateški prvac…. Aleksandar Vulin, iako djeluje neozbiljno i smiješno, sprovodi svoju agendu, on je reformisao vojsku, obnovio je u vojsci neke kultne jedinice, nametno je sebi pravac da okupi, kako bih rekao, kafanske nacionaliste oko sebe i da, bukvalno, bude glasnogovornik te vrste politike u Srbiji“, kazao je Filipović za Al Džaziru.

Dakle, ukoliko je Vulin taj novi klovn, (jedini nije sigurno), koji glasno izgovara ono što Vučić misli, ostaje da se zapitamo kako je srpska vlast zamislila taj “mirni put” ujedinjena Srba i priznavanje “srpskog sveta”.

Na koji će način pretvoriti Beograd u komandni centar svih Srba, a da to ne dovede do destabilizacije svih država u regionu? Vjerovatno će nekom narednom prilikom Vulin to saoštiti kao svoj lični stav, dok će Vučić govoriti o putevima i mostovima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mikelli
27.05.2021-12:12 12:12

Vulin,Vučić.medijski vrlo prisutni,kritički raspoloženi prema svojim oponentima,jednom riječju mediokriteti.

Ha20
27.05.2021-12:56 12:56

Na njihovu veliku zalost, nista pametno nisu naucili iz dogadjaja devedesetih godina pa prizeljkuju novu reprizu.

Saša
27.05.2021-16:12 16:12

Za ovo su služile dvorske lude na dvorovima.Movli su na vlas da pričaju ono što niko drugi nije smio da izgobori a njih je od svega aboliralo to što je “luda”.Postoji i kategorija Glupi avgust.To je kod nas Rukoljub Podoljubović Malignjanski.On izigrava glupog avgusta a u suštini je LUKAVAC prvog reda i ljigavac zadnjeg oblika.

Crni panter
27.05.2021-22:37 22:37

Jel može neko da ga probudi…..