Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuksanović Stanković: Vlast pokušala opstrukciju Odbora za izbornu reformu

Namjera da ova pitanja uredi iza leđa Odbora još je jedan u nizu primjera netransparentnog, neozbiljnog i štetnog pristupa ove Vlade, ovoga puta u veoma ozbiljnoj materiji izbornog zakonodavstva gdje postoji ionako visok stepen nepovjerenja između različitih političkih subjekata, poručila je Vuksanović Stanković

Vlada je pokušajem usvajanja Odluke koja se tiče kriterijuma za državljanstvo i Zakona o registrima prebivališta i boravišta planirala ne samo da sprovede izborni i etnički inženjering već je tim činom pokušala da naruši i rad u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, kazala je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković.

Kako je navela, takav zaključak jasno proizilazi iz činjenice da je Odlukom o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbomu reformu jasno naznačeno da će se Odbor baviti pitanjima zakonskih rješenja prebivališta i boravišta, kao i samog državljanstva.

“Namjera da ova pitanja uredi iza leđa Odbora još je jedan u nizu primjera netransparentnog, neozbiljnog i štetnog pristupa ove Vlade, ovoga puta u veoma ozbiljnoj materiji izbornog zakonodavstva gdje postoji ionako visok stepen nepovjerenja između različitih političkih subjekata.

Nova vlast je, zajedno sa opozicijom, formirala skupštinski odbor sa jasnim zadatkom bavljenja, između ostalog, i materijom prebivališta i državljanstva, a istovremeno je kroz Vladu ušla u proceduru usvajanja gotovih rješenja u ovoj oblasti, inače po svojoj sadržini veoma štetnih, opasnih i diskriminatornih, zbog čega su i imale za posljedicu opravdane proteste i revolt građana”, kazala je poslanica SDP-a.

Kako je navela, kada se sve ovo uzme u obzir, pitanje je da li se radi o lošoj namjeri ili potpunoj pogubljenosti odnosno diletantizmu Vlade, ili je, prema njenim riječima, što je najrealnije, u pitanju i jedno i drugo.

“Naravno, predstavnicima nove vlasti nije prvi put da jedno pričaju, drugo misle a treće rade, a da u konačnom važne teme tretiraju bez bilo kakvog dijaloga i konsultacija na što ih stalno podsjeća i EU. Čak je među njima samima toliki stepen “povjerenja” i međusobnog “poštovanja” da su i oni koji ih politički podržavaju frapirani tolikom količinom neozbiljnosti koju dnevno pokazuju.

Pozivamo vlast da pokažu elementarnu ozbiljnost, da konačno odustane od unilateralnih rješenja u ovim osjetljivim oblastima i da se stvore uslovi da se o svemu tome raspravlja na Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, onako kako je i predviđeno i planirano. Dakle, dijalogom na evropski način, a ne pravnim i institucionalnim nasiljem”, kazala je Vuksanović-Stanković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve