Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuksanović Stanković: Utvrditi zašto su energetske kompanije doživjele finansijski sunovrat, podnijećemo krivične prijave

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković navela je da je nužno utvrditi zašto su energetske kompanije doživjele finansijski sunovrat, a bile su, kako dodaje, na dobitku

SDP je inicirala kontrolno saslušanje o stanju u energetskom sektoru Crne Gore, kazao je na press konferenciji poslanik SDP-a Adnan Striković.

“Riješili smo da izanaliziramo zašto je stanje u energetici ovakvo kakvo jeste. Rudnik uglja je potpisao ugovor sa Srbijom, gdje tonu uglja prodaje po cijeni od 28 eura. Sama ta činjenica dovoljna je da se postavi pitanje da li je taj ugovor dobar”, kazao je Striković.

Činjenica je, kako kaže, da je u vrijeme kad je ugovor potpisan cijena uglja na svjetskom tržištu bila više od 400 dolara.

“To su milionski gubici, čak i na dnevnom nivou. Jer kad bi ugalj prodavali po berzanskoj cijeni, dnevni dobitak bi bio gotovo milion eura. Ovo liči na kolokvijalni ugovor, Crnu Goru ne želimo da doživljavamo kao koloniju”, istakao je Striković.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković navela je da je nužno utvrditi zašto su energetske kompanije doživjele finansijski sunovrat, a bile su, kako dodaje, na dobitku.

“Izvjesno je da ćemo brzo podnijeti krivične prijave”, kazala je Vuksanović Stanković.

Kako dodaje, urušavanje kompanija nastavljeno je i kroz partijska zapošljavanja.

“Izvjesno je da je pričinjena milionska šteta državnom budžetu. U trenutku kad se čitava Evropa priprema za tešku ziimu, rukovodstvo crnogorskih energetskih kompanija dovodi te kompanije na ivicu bankrota i pričinjavaju višemilionsku štetu Crnoj Gori”, poručila je ona.

Portparol SDP-a Mirko Stanić istakao je da je Rudnik uglja zadnje tri zarade isplatio bez doprinosa, a u pitanju je firma koja je poštovala sve obaveze do prošle godine.

“Mi smo struju prodavali po višestruko nižoj cijeni od one po kojoj smo je kupovali. Razlika između kupljene i prodate energije je već sad 50 miliona eura”, naveo je Stanić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve