Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Vuković: Održavamo normalno stanje u Podgorici uprkos političkom haosu u koji je država gurnuta

Istakao je da je gradska uprava u tehničkom mandatu koji traje, kako kaže, duže od onoga čemu se bilo ko nadao i duže od onoga, kaže, koliko je želio

Očigledno Dan oslobođenja Podgorice dočekujemo u drugačijim okolnostima nego što je bio slučaj prethodnih godina usljed neobične političke situacije, ocijenio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković u emisiji “Lice Podgorice” na Gradskoj RTV.

“To je uslovljeno činjenicom da smo 23. oktobra imali lokalne izbore za gradski parlament, a sa druge strane usljed okolnosti nefunkcionalnosti Ustavnog suda, imajući u vidu da jedan broj naših sugrađana iskoristio pravo ustavne žalbe, rezultati još nijesu zvanično proglašeni”, kazao je Vuković.

Istakao je da je gradska uprava u tehničkom mandatu koji traje, kako kaže, duže od onoga čemu se bilo ko nadao i duže od onoga, kaže, koliko je želio.

“Radićemo onako kako smo radili prethodne četiri godine, to nam je dužnost i obaveza prema ljudima koji žive u Podgorici. Stanje u gradu je redovno, sve normalno funkcioniše, na prvi pogled se ne bi reklo da se bilo šta politički neobično dešava”, kazao je Vuković.

Uprkos specifičnim političkim okolnostima gradska uprava se, dodaje, trudi da stanje u gradu održi u najboljem redu, da projekte koji su započeti u prethodnom periodu privedu kraju i da u okvirima onoga što je budžet za 2022. godine realizuju dodatne projekte.

“Trudili smo se da ljudima koji će ovaj posao raditi posle nas olakšamo u smislu da joj pripremimo, u najvećoj mogućoj mjeri, teren odnosno da im obezbjedimo što bolju startnu poziciju”, kazao je Vuković.

Objašnjava da to prije svega podrazumijeva da se budžet glavnog grada predloži na vrijeme, što je i učinjeno do 1. decembra, i da se na kraju taj budžet usvoji 30. decembra na sjednici gradskog parlamenta.

“Naša prvobitna namjera je bila da ne sazivamo sjednicu gradskog parlamenta nadajući se da ćemo 12. decembra u državnom parlamentu izglasati barem jednog sudiju Ustavnog suda. Kako se to nije desilo, kako grad ne može biti bez budžeta, jer bi posledice bile dramatične, procijenili smo da smo u obavezi da usvojimo budžet”, objašnjava Vuković.

Smatra da, ako želimo da budemo civilizovani i da poštujemo zakone i Ustav, mora se čekati odluka Ustavnog suda za predaju vlasti u Podgorici.

“O tome su govorili moji politički oponentni, i, što je najvažnije, Državna izborna komisija”, kazao je Vuković.

Dodaje da je nefunkcionalnost Ustvanog suda nesrećna okolnost i za državu, i za grad.

“Stanje u Ustavnom sudu je direktna posljedica promjene zakona kojim je snižen starosni limit za odlazak u penziju jednog broja ljudi u pravosuđu. Ta odluka je bila politički motivisana kako bi se jedan broj aktera na političkoj sceni obračunao sa tadašnjim glavnim specijalnim tužiocem”, objašnjava Vuković.

Ističe da su poslanici vladajuće većine opstruirali nominaciju barem četvoro sudija od 18 kandidata.

“Mi, predstavnici građanskog bloka u Crnoj Gori, DPS kao najjača politička snaga, već 13. decembra pozvali smo predsjednicu parlamenta da obnovi tu proceduru, sa sugestijom da maksimalno skratimo rok. Prošlo je nedelju dana, predsjednica parlamenta ne reaguje i mi gubimo dragocjeno vrijeme”, smatra Vuković.

Odgovornost za stanje stvari u Podgorici i u Crnoj Gori stoji na drugoj strani, zaključio je Vuković.

“Ja, kao odgovaran gradonačelnik, pokušavam da u političkom haosu, u koji je Crna Gora gurnuta zahvaljujuči njima takvima, održim normalno stanje u Podogorici, i to ću raditi do poslednjeg dana”, zaključuje Vuković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve