Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Popis se pretvara u politiku za nacionalna prebrojavanja i za ponovno podizanje nacionalnih tenzija

Da je sreće popis bi bio tehnička stvar koja bi pomogla Monsatatu da dođe do određenih podataka, međutim kod nas se tehnički posao pretvara u politiku za nacionalna prebrojavanja i koristiće se, vjerovatno, za ponovno podizanje nacionalnih tenzija, kazao je, u emisiji Pressing na Gradskoj TV, izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović.

Mišljenja je da ne treba žuriti sa popisom, posebno u periodu formiranja vlade.

“Crna Gora je prije tri godine skliznula iz građanskog u nacionalističko društvo, sa dominantno nacionalističkim temama i popis će biti nastavak te priče”, rekao je Vujović.

Kako navodi pregovori oko formiranja vlade su davno prevazišli nacionalne okvire Crne Gore, a poruke Gabrijela Eskobara se odnose na predsjednika Jakova Milatovića.

“Trenutno se radi o opipavanju pulsa između Zapada i Rusije na teritoriji Crne Gore. Svjedočili ste da su prethodnih nedjelju dana visoki američki zvaničnici nekoliko puta sugerisali predsjedniku Jakovu Milatoviću kako da se ponaša u ovoj situaciji, a očigledno je da ni oni nijesu sigurni da je predsjednik države do kraja prihvatio sugestije”, smatra Vujović.

Kaže da određeni politički centri, koji su van Crne Gore, aktiviraju svoje političare u Crnoj Gori, a jedan od njih je Aleksa Bečić.

“Posljednji od njih je bio Aleksa Bečić, koji se odjednom sjetio da bi mu mogao zasmetati Mehmed Zenka, očigledno je da se mandataru Spajiću pokušava suziti prostor i kad god se učini da se otvara novi prostor za formiranje vlade, uvijek se pojavi neko ko opstruira proces”, kazao je Vujović.

Zapad je posljednje tri godine izgubio kontrolu nad Crnom Gorom i ona je prepuštena Istočnom faktoru da kontroliše situaciju, a Evropljani, kako kaže,kao mnogo puta do sada, nijesu se pokazali vješti u natjecanju s Rusijom kada je Balkan u pitanju.

Očigledno je da postoji problem u Pokretu Evropa sad, smatra Vujović, dodajući da su dvije poslanice koje odbijaju da pruže podršku formiranju vlade izvor svih problema, a i svi su saglasni da su poslanice pod kontrolom predsjednika države.

Targetiranje medija nije ništa novo od 30.avgusta 2020. takavo ponašanje neprestano traje, evidentno je da imamo problem s političarima koji ne razumiju ulogu medija, kaže Vujović.

“Iako govore da im je cilj razotkrivanje ubistva Duška Jovanovića, s druge strane gotvo non stop napadaju medije, šalju poruke da je otvoren ‘lov’ na pojedine medije i novinare, zato nije ni čudo da smo u prethodne dvije godine imali više napada i prijetnji novinarima nego u prethodnih deset godina”, kometariše on.

Istče da je Crnoj Gori potrebno medijsko jedinstvo.

“Potreban je konsenzus među medijima oko opštih zajedničkih ciljeva, profesionalnih standarda, etike, zaštite novinara, to su stvari koje nemaju veze s politikom, jer kad bi medijska zajednica bila jedinstvena puno bi teže bilo političarima da napadaju novinare”, mišljenja je Vujović.

Da bi se popravila ekonomska situacija u Crnoj Gori potrebne su veće investicije i trud, a sve je zaustavljeno posljednje tri godine, rekao je Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
25.09.2023-14:14 14:14

Svaka cast Gospodine! Respekt!