Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Opozicija iako raznorodna može naći zajednički jezik

Opozicija, koliko god raznorodna bila ideološki i politički, može naći zajednički jezik na temu kreiranja boljeg izbornog ambijenta kroz reforme izbornog i drugog zakonodavstva, ocijenili su iz Socijaldemokratkske partije (SDP) i pozivali sve partije da budu dio tog pocesa.

Član Predsjedništva SDP-a, Ivan Vujović, rekao je agenciji MINA da bi opozicija tako mogla da izvrši što snažniji pritisak na Demokratsku partiju socijalista.

Prema njegovim riječima, SDP se u okolnostima razjedinjne opozicione postavke odlučio da politički aktivno djeluje u parlamentu.

“U parlamentu, kao i na drugi način, svakodnevno ukazujemo na realne socioekonomske probleme građana i urušavanje institucija “zarobljene države”, kako to opisuje Evropska unija. Svi vide u kakvom je stanju parlament, a posljednji slučajevi protivustavnog hapšenja poslanika najbolje govore u kakvom nam je stanju i demokratija i parlamentarizam i vladavina prava,” rekao je Vujović.

Ipak, dodao je on, SDP koristi parlament kao način da građanima skrene pažnju na sve te procese i da, koliko je to u njihovoj moći, koristi kontrolne mehanizme.

“Glavni proces bi sada trebalo da bude kreiranje boljeg izbornog ambijenta kroz reforme izbornog i drugog zakonodavstva. DPS je pod pritiskom EU pristao na dijalog oko najšireg spektra tema koji se tiču slobodnh i fer izbora”, kazao je Vujović.

On smatra da opozicija, koliko god raznorodna bila ideološki i politički, može oko ove teme da pronađe zajednički jezik.

“Zato i pozivamo sve partije da budu dio ovog pocesa i da tako izvršimo što snažniji pritisak na DPS, budući da će naši zahtjevi sasvim sigurno koincidirati i sa zahtjevima EU za fer izbore,” naveo je Vujović.

Govoreći o efektima bojkota parlamenenata nakon više od dvije godine, Vujović je rekao da je bojkot bio reakcija na fenomen da istovremeno na dan izbora sa najviših pravosudnih i političkih adresa, stigne proglas o pokušaju državnog udara koji treba da rezlultira atentatom na premijera.

“Vjerujem da takvog presedana, da možemo imati slobodne izbore u jednom takvom ambijentu, nema čak ni u demokratijama afričko-azijskog tipa,” smatra Vujović.

izvor rtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve