Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Eskobarova izjava je poruka za predsjednika Milatovića

Vujović je ocijenio da je ta poruka prije svega usmjerena na šefa države Jakova Milatovića kao najotvorenijeg zagovornika ulaska koalicije ZBCG u buduću vladu

Zvanični Vašington je izjavom Gabrijela Eskobara poslao izričitu i veoma snažnu poruku da oni koji žele da budu u vladi Crne Gore moraju biti prozapadno orjentisani i da, u slučaju koalicionog aranžmana sa bivšim Demokratskim frontom, ne mogu računati na podršku, razumijevanje i saradnju sa zapadnim partnerima, smatra politički analitičar Zlatko Vujović, u razgovoru za Pobjedu.

Ocijenio je da je ta poruka prije svega usmjerena na šefa države Jakova Milatovića kao najotvorenijeg zagovornika ulaska koalicije ZBCG u buduću vladu.

– Ne možete sa neprijateljima svojih saveznika biti prijatelj – naglašava Vujović.

U izjavi za Pobjedu, poručio je da Eskobarova izjava ne ostavlja prostor za tumačenje, odnosno da najoštrije demantuje spinove dijela medija i političkih struktura da Sjedinjene Države imaju razumijevanja za formiranje vlade sa DF-om, dok neke druge članice NATO-a, poput Njemačke, nemaju.

– Mislim da je, što se tiče naših ključnih saveznika, taj stav usaglašen – kaže Vujović.

Vjeruje, kako je rekao, da su i Milatović i Spajić na svim sastancima koje su imali sa zapadnim partnerima dobili vrlo jasne poruke da učešće koalicije ZBCG u vladi nije prihvatljivo.

– Eskobarova poruka je još oštrija i na neki način najavljuje probleme koje bi imala ta vlada, ali i Crna Gora ukoliko se takav scenario ostvari – upozorio je Vujović.

Predsjednik Milatović, smatra on, rizikuje da uđe u otvorenu konfrontaciju sa Zapadom.

– Ja bih volio da on shvati ovu poruku, jer veoma lako može da ostane bez kredibiliteta koji je stekao kao pobjednik predsjedničkih izbora. Ukoliko to ne uradi, vjerovatno će početi da mu se zatvaraju vrata Zapadu koja su mu do sada bila otvorena. Njegove izjave, u kojima on oštro osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu, pokušavaju da ublaže taj rizik da ostane bez podrške Zapada. Međutim, najbolji način da ne ugrozi podršku Zapada je da odustane od kampanje, pritiska i lobiranja unutar svoje partije da se formira vlada u kojoj će učestvovati Vučićevi saveznici i ključni ruski igrači u Crnoj Gori. Dakle, Milatović, ukoliko želi da sarađuje sa Zapadom, mora da odustane. Ukoliko ne odustane, očekujem da će imati satus koji trenutno ima odlazeći predsjednik Vlade Dritan Abazović, odnosno da će biti odbačen na Zapadu – zaključio je Vujović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve