Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Vešović: Manjinska vlada bolje rješenje od štetočinske i nacionalističke kojoj konačno vidimo leđa

Crna Gora nije morala da prođe dvije godine političkog, društvenog i ekonomskog pakla, taj scenario smo mogli da izbjegnemo da je postojala mudrost i vizija kod određenih političkih subjekata, ocijenio je zamjenik gradonačelnika Podgorice i predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Časlav Vešović

Crna Gora nije morala da prođe dvije godine političkog, društvenog i ekonomskog pakla, taj scenario smo mogli da izbjegnemo da je postojala mudrost i vizija kod određenih političkih subjekata, ocijenio je zamjenik gradonačelnika Podgorice i predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Časlav Vešović.

On je, gostujući u emisiji “Znam da znaš”, istakao da je DPS na parlamentarnim izborima osvojio najveće povjerenje i da bi u svakom drugom uređenom demokratskom sistemu imala priliku da formira parlamentarnu većinu i vladu.

Inflacija, pad životnog standarda, nezaposlenost

Podsjeća da su, kako bi izbjegli današnji scenario vladavine onih koji imaju opasne političke namjere i ne žele stabilnu, modernu, evropsku, ekonomski razvijenu Crnu Goru, partijama za koje su smatrali da imaju politički potencijal sazrijevanja, u skladu sa evropskim očekivanjima, ponudili koncept sličan današnjem.

“Vlada nas je na početku mandata zadužila za milijardu eura, pod izgovorom da će taj novac da se iskoristi za kapitalni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Taj novac nije služio toj namjeni. Naprotiv, 20.000 ljudi je u prethodnom periodu ostao bez posla. Doživjeli smo nevjerovatnu inflaciju i pad životnog standarda, uprkos povećanju zarada”, kaže Vešović.

Naglašava da građani sa povećanom platom mogu da kupe manje nego što su to mogle prije godinu.

“Potpuno je zaustavljen proces evropskih integracija, doživjeli smo nevjerovatnu blamažu kod međunarodnih partnera, ugrozili su dobru pozitivnu reputaciju Crne Gore koja se mukotrpno godinama sticala. Tjerali su strane investitore, pritom nijesu doveli nijednog novog. Zatvarali su kompanije, privatne i državne. Od kompanija koje imaju monopol na crnogorskom tržištu, koje su u državnoj svojini, i koje su godinama ostvarivale ogromne profite, oni su napravili gubitaše”, navodi Vešović.

Nepotizam

Obećali su, dodaje, da neće biti političkog nepotizma i revanšizma, a uradili sve suprotno.

“Samo za članove njihovih porodica i partijske prijatelje i kolege, bez ikakvog ekonomskog rezona, stvarali su mogućnost za zaposlenje, a istovremeno zapostavljali građane Crne Gore i njihove potrebe. Kakva je odlazeća Vlada, vidimo i kroz to da su neke partije koje su podržavale i učestvovale u njoj zaključile da ona pravi nesagledivu štetu po interese građana i države i zbog toga odlučili da se opredijele za ovaj drugi koncept”, ističe Vešović.

Podsjeća da je stav DPS-a bio da ovo nije najbolje rješenje i da bi jaka politička vlada pružila bolje odgovore na brojne izazove koje imamo u ovom trenutku.

“Svakako je bolje rješenje od štetočinske i nacionalističke Vlade kojoj konačno vidimo leđa”, dodaje Vešović.

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora, kaže, donijeće odluku o tome na koji način će poslanici DPS-a u parlamentu glasati o ideji koju treba da predstavi mandatar.

“Ako želimo da uspostavljamo povjerenje, nije dobro postavljati bilo kakva uslovljavanja”, naglašava Vešović i dodaje da je ova vlada, iako nije savršena u konceptualnom smislu, bolja od Vlade koja je namjerno ili zbog nesposobnosti i neodgovornosti upropastila sve čega se dohvatila.

Mjesta po dubini

Na pitanje o mjestima po dubini koja će ta partija dobiti, Vešović odgovara da su ona očekivana, budući da DPS podržava najveći broj građana.

“Samim tim je logično da mi imamo najveći kadrovski potencijal. Prirodno je da ona partija koja ima najviše iskustva u upravljanju državom ponudi određene kadrove kako bismo brže mogli da rješavamo nagomilane probleme”, kaže Vešović.

Komentarišući ostavku poslanika i potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića, Vešović kaže da smo svjedočili organizovanoj opstrukciji i zloupotrebi određenih pozicija i situacija.

“Nijedna procedura ne može ugroziti ono što građani očekuju, a to je nova vlada koja treba da radi na deblokiranju procesa evropskih integracija i da uspostavi ekonomsku i društvenu stabilnost i funkcionisanje sistema. Dobili smo najveću podršku, ali smo ipak džentlemski prepustili vlast i omogućili političkim rivalima da, zahvaljujući podršci koju su dobili, pokušaju da upravljaju državnim resursima i interesima”, navodi Vešović.

Ističe da je do nepoštovanja izborne volje došlo kada je i do spajanja nespojivog, odnosno kada su se udružile političke partije koje imaju dijametralno suprotne poglede po pitanju budućeg razvoja Crne Gore.

Od manjinske vlade, kaže, očekuje da donese neke nove benefite.

“Taj dogovor treba da bude oročenog karaktera, jer takva vlada nema puni kapacitet da donese željene promjene na bolje. Vjerujemo da bi jedan od prioriteta, pored odblokiranja procesa pregovaranja sa EU, uspostavljanja ekonomske i političke stabilnosti, bilo neophodno raditi i na reformi izbornog sistema kako bi ta vlada mogla da pripremi kvalitetan izborni proces u kojem će građani moći da se izjasne i, nadam se, kazne one koji su napravili ovoliku štetu po interese građana”, ocjenjuje Vešović.

Parlament je, kaže, morao imati aktivniju i odgovorniju ulogu u pokušaju da koliko-toliko sačuva standarde građana Crne Gore.

Optimizam zasnovan na rezultatima

Upitan u kakvoj atmosferi Podgoričani i Podgoričanke dočekuju lokalne izbore, Vešović odgovara da je DPS pun optimizma i da vjeruje da će na predstojećim lokalnim izborima ostvariti odličan rezultat.

“Razlog za optimizam se krije u tome što vjerujemo da smo u prethodnom mandatu postigli puno na planu unapređenja kvaliteta života građana Podgorice. To je poseban legitimitet. Predstavićemo nove ideje koje će podrazumijevati još bolji život i dinamičniji razvoj Podgorice. U prethodnom periodu napravili smo dobar sklad kapitalnih investicija i realizacija projekata koji su uljepšali i humanizovali naš grad”, ističe Vešović i dodaje da su u potpunosti realizovali neke ideje u potpuno nemogućim uslovima.

“Polovinu našeg mandata je obilježila izrazita ekonomska kriza, uslovljena pandemijom korona virusa. Nailazili smo i na ozbiljnu opstrukciju odlazeće Vlade. Pored toga, realizovali smo jako zahtjevan plan koji se tiče pretvaranja svih saobraćajnica tranzitnog tipa u saobraćajnice bulevarskog tipa. Izgradili smo posljednju fazu obilaznice oko Golubovaca, napravili jugozapadnu obilaznicu, bulevar kroz Donju Goricu, dio bulevara između Podgorice i Tuzi. Počeli smo da gradimo bulevar kroz Gornju Goricu. Ukoliko se konačno odblokira opstrukcija u Ministarstvu finansija i riješe imovinski sporovi, počećemo da gradimo i Bulevar Vilija Branta. Na planu saobraćajne infrastrukture smo uradili puno i na prigradskom i ruralnom dijelu, i u samom gradu”, navodi Vešović.

Infrastrukturni projekti

Započeli su, dodaje, gradnju najvažnijeg projekta u novijoj istoriji Podgorice – sistem za pročišćavanje otpadnih voda.

“Dugo smo taj projekat pripremali i konačno smo uradili sve kako treba, počeli neke djelove sistema da gradimo. Dobili smo vrijednu donaciju od EU u vrijednosti preko 34 miliona eura iz dva navrata. Na taj način smo dobili potvrdu da smo taj posao uradili na najkvalitetniji mogući način. U oblasti sporta realizovani smo brojne investicije, veoma uspješna javno-privatna partnerstva za malu salu u okviru sportskog centra. Za parkovske površine bitno smo unaprijedili biljni fond, modernizovali grad, uredili brojne parkovske površine, izgradili i postavili dječja igrališta. Vodili računa o higijeni glavnog grada, urednom vodosnabdijevanju”, kaže Vešović.

Nema segmenta rada gradske uprave, ističe, gdje nijesu postigli rezultate. Ističe da to građani Podgorice jako dobro vide i cijene, ali, dodaje, kampanju i optimizam neće graditi samo na rezultatima i onome što su radili.

“Naša vizija budućeg razvoja Podgorice je ubjedljiva. Imamo jasnu strategiju šta Podgorici treba i to ćemo se potruditi da u naredna dva mjeseca građanima predočimo. Imamo dobar politički i kadrovski potencijal u partiji i našim koalicionim partnerima koji bi mogli da budu dobri reprezenti takvog izbornog programa i ubjedljive političke ideje. Sa Starog aerodroma nas građani često zovu i traže obrazloženje zbog čega su investicije zaustavljene. Razlog je u tome što Vlada nije ispoštovala svoje obaveze i nijesu u dovoljnoj mjeri planirali sredstva koja su trebala da omoguće nastavak te investicije. Sve što je bila obaveza Glavnog grada je do kraja i maskimalno ispoštovano, ali Vlada nije obezbijedila dovoljno sredstva”, poručuje Vešović.

Opstrukcija Ministarstva finansija

Klasičnu opstrukciju, dodaje, imaju oko prometa nepokretnosti. “Glavni grad ima parcele u svojini koje stavlja na tržište kako bi privatne inicijative mogle da dođu u posjed određenih parcela i da plate to Glavnom gradu da bi on mogao da se bavi razvojem i da finansira neke druge projekte, da bi se ti objekti komunalno opremili i samim tim se podsticao i unapređivao komunalni i infrastrukturni razvoj grada. Pitanje davanja saglasnosti parcela na prodaju nije pitanje političke prirode. Vlada daje samo tehničku saglasnost na odluke koje treba da donese Skupština Glavnog grada. Mi ih nismo dobijali da bi se finansijski ugrozio budžet Glavnog grada. Nismo dobili saglasnost za kupovinu autobusa”, pojašnjava Vešović.

Prije nekoliko dana su, podsjeća, “zapečatili” asfaltnu bazu u vlasništvu Puteva i Glavnog grada. “Zapečatili su objekat koji 17 godina egzistira na tom mjestu i koji ispunjava sve neophodne standarde i uslove. To je objekat koji služi javnom interesu i gdje se proizvodi asfalt koji služi za asfaltiranje saobraćajnica koje koriste građani Crne Gore. Pored nelegalnih objekata koji se i sada grade, inspekcija nije imala pametnija posla tako što bi sprečavala nelegalne graditelje, nego je odlučila da se bavi objektom koji služi javnom interesu”, kaže Vešović.

Međutim, nada se da će nova vlada imati potpuno drugačiji pristup i da će razumjeti da je Glavni grad najvažnija adresa za saradnju.

Jasna vizija razvoja

“Siguran sam da su građani zadovoljni i time što radimo i načinom kako komuniciramo sa njima. Razvili smo brojne servise komunikacije, favorizovali neposredan kontakt. Uspostavili smo funkcionisanje mjesnih zajednica i organizovali posebne tribine i debate i bili otvoreni za konstruktivne kritike, preporuke i sugestije”, ističe Vešović.

Građani Podgorice, dodaje, pokazuju sve veći stepen zadovoljstva radom gradske uprave.

Upitan da li će Vuković biti nosilac liste DPS, Vešović odgovara da će oni koji su zaslužni za dobro upravljanje Glavnim gradom i imaju jasnu viziju njegovog daljeg razvoja, kao i oni koji na bazi istraživanja imaju pozitivne reakcije, predstavljati DPS i na narednim izborima.

“Postoje partijske procedure i organi koji o tome treba da donesu odluku”, kaže Vešović i dodaje da nemaju do sada nikakvih zvaničnih odluka.

Kada je riječ o promjenama unutar partije, Vešović podsjeća na održavanje vanrednog kongresa nakon kojeg je došlo do izbora novog Predsjedništva i stranačkih organa.

“Partijska reforma i u kadrovskom smislu daje očekivane rezultate. Reforma je počela i još traje. Najvažniji infrastrukturni projekat je završenje započetog – sistema za pročišćavanje otpadnih voda. Važno je da u zoni saobraćajne infrastrukture dovršimo započete projekte, da nastavimo projekat ozelenjavanja i osavremenjavanja Podgorice u svakom smislu”, navodi Vešović.

Zahvaljujući originalnom patentu i ideji koju su implementirali, kako ističe, omogućiće da se od aerodroma, kružnog toka kod KIPS-a, pa sve do distributivnog centra na tuškom putu izgradi novi grad, gdje će biti novi servisi, saglasno planskoj dokumentaciji, gdje će, kako zaključuje, graditi i novu gradsku bolnicu i outlet centre, hotele, kongresne centre i razne druge sadržaje koji će unaprijediti kvalitet brojnih građana Podgorice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve