Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Vartolomej Bečiću: Pratili smo postupak ustoličenja Joanikija

On je naglasio da je upoznat sa teškim uslovima pod kojima se odigralo ustoličenje mitropolita crnogorsko – primorskog Joanikija.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas u Istanbulu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog posjete predsjednika crnogorskog parlamenta.

“Čekali smo na ovu posjetu. Zaista ohrabrujemo i divimo se Vašoj mladosti, mudrosti i hrabrosti. Čestitam Vam na tome što se na pravi način borite za religijske slobode jedinstvo svih u Crnoj Gori. Čestitam Vam na podršci Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenom mitropolitu, Joanikiju”, istakao je patrijarh.

“Zaista ste srećni što imate Joanikija, kao nasljednika blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija”, kazao je patrijarh.

On je naglasio da je upoznat sa teškim uslovima pod kojima se odigralo ustoličenje mitropolita crnogorsko – primorskog Joanikija.

“Pružili ste mu sjajnu podršku. Pratili smo kompletnu situaciju i molili se za mir, napredak i stabilnost”, istakao je Patrijarh koji je iskoristio ovu priliku da predsjednika Bečića zamoli da prenese pozdrave i bratsku ljubav mitropolitu Joanikiju i narodu Crne Gore.

Bečić je istakao da mu je izuzetna čast što ima priliku da razgovara sa patrijarhom kao prvim po časti među pravoslavnim episkopima i glasnogovornikom pravoslavlja.

Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Naglasivši značaj koji carigradski tron ima u vjeri, samim tim što je Carigradska partijaršija majka Crkva našoj Crkvi, te ističući da je nesumnjivo velika podrška pravoslavcima širom svijeta, Bečić je kazao da je Crna Gora većinski pravoslavna država, koju, pored toga, krase i multietičnost i multikonfesionalnost, te da je naša država primjer zemljama u regionu u kreiranju budućnosti kroz međunacionalni i međuvjerski sklad.

Bečić je prenoseći pozdrave patrijarhu od mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija patrijarhu Vartolomeju kazao da je, kao prijatelj pokojnog mitropolita Amfilohija, od njega u više navrata čuo bratske riječi pohvale i ljubavi prema Crkvi konstatinopoljskoj, te da se uvijek rado sjećao studentskih dana koje je sa Njegovom Svetošću patrijarhom Vartolomejem Amfilohije proveo u Rimu.

Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Bečić je upoznao patrijarha sa tim koliko smo, kao društvo, učinili za vjerske slobode izmjenama spornih članova Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

“Tačno godinu dana nakon što je u Skupštini Crne Gore, odlukama nove skupštinske većine, usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojima se u suštini eliminišu svi, za crkve i vjerske zajednice, sporni članovi”, istakao je Bečić.

Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Bečić je istakao zahvalnost vjernog naroda Crne Gore zbog dragocjenog doprinosa koji je Patrijarh vaseljenski Vartolomej dao za izgradnju Hrama Hristovog vaskrsenja od kamena temeljca, u čijem je postavljanju učestvovao, pa sve do svečanog osvećenja.

,,Do kraja sam posvećen ustavnom principu sekularnosti,a poštujući vjekovno trajanje pravoslavne Crkve, njen značaj za prosvjetu, kulturu i društvo, te shodno tom principu, ja kao predsjednik Skupštine se držim po strani kada je u pitanju unutrašnje uređenje pravoslavne Crkve – poštujući Ustav Crne Gore i crkveni kanonski poredak”, zaključio je Bečić i istakao da je Mitropolija crnogorsko-primorska bila i ostala zajednička kuća Crnogoraca i Srba.

Patrijarh Vartolomej zamolio je predsjednika Bečića da mitropolitju Joanikiju uruči poklon, kopiju Panagije sa svojim inicijalima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
16.01.2022-16:29 16:29

Sramota je koga je docekao..i koga podrzava..popa Micovica..srbijanskog fasistu..koji produbljuje uzasne mrznje prema drzavi CG..

Walter
16.01.2022-16:30 16:30

KAKVA DVOLIČNOST-Za PRIZOR? Da normalan ili zdravorazumski čovjek,građanin,glasač ne povjeruje koliko čovjek može unijeti dvoličnosti u svojem javnom pojavljivanju.Očigledno je politički unosno imati dva lica.Jedno za domaću političku scenu a drugo za međunarodnu javnost.Nevjerovatna je sličnost i sa “antivakserom” koji je u domaćoj javnosti branio neodbranjivo Kosovo,Dodikove ludosti i litijaške gluposti.Međutim teško da će se ikada više oporaviti posle protjerivanja iz Australije.Pročitan je. Pročitan je i Predsjednik Skupštine Crne Gore.U Crnoj Gori pravoslavna crkva mu je Srpska Pravoslavna Crkva a u Instambulu obmanjuje Vaseljenskog Patrijarha i pravoslavna Crkva mu je Mitropolija Crnogorsko Primorska(zaboravi i eparhije).U toj MCP se mole Srbi… Pročitaj više »

COL
16.01.2022-16:42 16:42

1. Ne zna se zašto se ističe samo mitropolija crnogorskoprimorska, kad je ona samo nedna od tri jednake koje obitavaju na tlu Crne Gore.
2. Nije MCP zajednička kuća za sve Crnogorce već samo za manji dio njih jer veći dio Crnogorsca imaju Svoju svetu CPC.

Oscar
16.01.2022-16:51 16:51

Jesi li mu rekao da mrziš crnogorsku pravoslavnu crkvu. Jesi li mu rekao što misliš o autokefalnosti CPC……
Jesi li mu rekao….

Pi
16.01.2022-17:08 17:08

Sta ce reci Rusi na ovo rukoljubljenje.

RIR
16.01.2022-17:11 17:11

Fino im je prestavio vjerni Crnogoraki narod i crkvu koja je crnogoraca i srba —-
SRAM GA BILO —ni pomena o CPC Crnogoraca — lijepo su pratili ustoličenje nedostojnog popa
SVAŠTAČINE prosipaju laži protiv interesa Crnogoraca …

B.Zekovic
16.01.2022-18:31 18:31

Aleksa Augustus, po svom urodjenom obicaju slagao si Vasel;jen;sk;og patrijarha Vartolomeja. Nije tacno da je Mitropolija crnogorswko – primorska bila i ostala zajednicka kuca Crnogoraca i Srba. Osim toga,koji je to veliki doprinos partijarha Vartolomeja izgradnji hrma u Podgorici, porod polaganja kamena temeljca i osvecenja hrama, sto je i moja prababa ucinjela. Kintu jednu nije dao, a sve pare dala je vladq od Srba “prokletog Mila Djuknovica”, kojoj je tada na celu bio Filip Vujanovic, veliki prijatelj krvnika Crne Gore Rista Radovica. Tada su ni Risto i Srpska okupatorska crkva progutali 6000000 eura, ali nije nam za, jer to su… Pročitaj više »

MiloVujovi
16.01.2022-18:39 18:39

Ovaj Podmukli cetnicki Mis iz Balaban podmladak 7.Bataljona, boravi u misiji Lobiranja i Cimentiranja crke srbije u Okupaciji Crnogorske Drzave,On i tzv.demokrate sa DF i Dosljacima pobjeglicama iz Vrha Policije i Vrha Vojske,glavni Organizatori u Krvavom Piru i Bombaskom Napadu na Cetinju i Dostavljanje popo Pedofila crkve srbije Okupatorske ilegalne Sekte na Cetinje.Cus srbijanci Dosljaci pobjeglice uz pomoc Domacih izdajnika izroda Kopiladi uz Litijanje i Halabuku misle dasu Nas prepali i hoce da rade od Crne Gore neku novu tzv.Sumsku,Maksimalno Agresivno i Arogantno sa TEROROM i ISTITUCIONIRANIM MEGA LAZIMA da dođu do svog cilja tzv.srbijanskog sveta kao da Nepostoji ijedan… Pročitaj više »

homoszlikovac
16.01.2022-20:19 20:19

Molim CPC i Joovanovica da sacine tekst obavjestenja za cio svijet sto radi ovi pop iz Grcke i Blecic. kako lazu i unistavaju CG!Ovo je vise bijedno i kaznjivo sto cine njih dvojica- mora da su u srodstvu a u CG se dobro zna kojem!