Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

URA predala inicijativu za odlazak u penziju sa 64 godine, ispravljaju nepravdu

Konatar je kazao da će URA zakonskim izmjenama uticati na povoljnije uslove za odlazak u penziju za radnike metaloprerađivačkoj, tekstilnoj i drvoprerađivačkoj industriji

Građanski pokret URA predao je Skupštini inicijativu za izmjene Zakona o PIO kojim bi se vratila starosna granica kao uslov za odlazak u penziju, koja predviđa da i muškarci i žene sa 64 godine stiču uslov za penziju, saopštio je poslanik Miloš Konatar. On je kazao da očekuju pozitivnu reakciju Vlade i ne vidi ni jedan razlog da bilo koji poslanik ne glasa za ovaj predlog.

On je podsjetio da je Ustavni sud ukinuo odredbu člana 17 stav 1 Zakona o PIO kojom je bilo omogućeno ženama da sa 64 i 15 godina radnog staža, što je proizvelo dosta pravne nesigurnosti za osiguranike.

„Novim rješenjem koje smo danas predložili i muškarci i žene bi sa 64 godine stekli uslov za penziju poslije čega bi osiguranici sami odlučili da li žele otići u penziju ili nastaviti svoj posao“, kazao je on.

Istakao je da su obavljeni razgovori sa predstavnicima sindikata i udruženjima.

„Ovim rješenem imamo povoljnije uslove za penziju nego što je to bilo do sada. Ovim rješenjem se ukida diskriminacija na koju je ukazao Ustavni sud i treća stvar je da smo na ovaj način izašli u susret svim reprezentativnim sindikatima“, istakao je on.

Konatar je kazao da će URA zakonskim izmjenama uticati na povoljnije uslove za odlazak u penziju za radnike metaloprerađivačkoj, tekstilnoj i drvoprerađivačkoj industriji.

Kazao je da očekuje da se Vlada pozitivno izjasni o ovom predlogu.

„Ne vidim ni jedan razlog da bilo koji poslanik ne podrži ovaj predlog“, kazao je on.

Istakao je da ovim predlogom ispravljaju nepravdu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve