Građanski pokret URA saopštio je da nakon sedam mjeseci ćutanja gradske uprave i gradonačelnika Vukovića, a konstantne borbe aktivnih građana/ki, strukovnih organizacija i GP URA, sa zadovoljstvom mogu da proglase još jednu, novu pobjedu, od koje će velike koristi imati na hiljade građana ispod Ljubovića.

Foto: URA

“Nakon što smo zaštitili Blok V, spasili od betonizacije Kasarnu Morača i Njegošev park i zaustavili agresivnu gradnju na brdu Gorica, investitorski urbanizam Glavnog grada i gradonačelnika Vukovića novi poraz je doživio ispod Ljubovića i nastaviće da ih doživljava u svim djelovima našeg grada, koji budu napadnuti njihovim devastatorskim planovima. Naša je građanska i moralna dužnost da branimo naš grad, koji se mora razvijati prema potrebama građana/ki, a ne prema interesima krupnog kapitala i tajkunskih investitora, pa ćemo ostati dosljedni toj borbi. I budite sigurni – pobijedićemo,” ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

Podgorička URA se od januara aktivno borila protiv izgradnje stambene zgrade na platou između četiri ranije izgrađene zgrade ispod Ljubovića, zajedno sa nezadovoljnim građanima i nevladinim sektorom.

“Sinoć je, nakon sedam mjeseci ćutanja gradske administracije, konačnu odluku donio i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, pristajući na zahtjeve GP URA i građana, riječima da se “da je Glavni grad postigao dogovor sa kompanijom “Gradnja promet” i porodicom u čijem je vlasništvu dio parcele, te da na toj parceli neće biti stambene gradnje“, naveli su u saopštenju.

Današnja pobjeda ispod Ljubovića će, baš kao i ranije pobjede u Bloku V, Kasarni Morača, Njegoševom parku i na Gorici, biti snažan zamah svim narednim borbama za normalan, ravnomjeran i planski smislen razvoj našeg grada, u čijem fokusu moraju građani Podgorice – kao primarni i najbrojniji korisnici prostora, a ne interesi različitih tajkuna, naveli su iz URE.

“Uvjereni smo da će kapitalnim promjenama na državnom nivou, konačno doći i do promjene sistema upravljanja, kako javne institucije više ne bi radile protiv javnog interesa, već isključivo za javni interes, kako se situacije poput Ljubovića više nikada ne bi ponavljale. Međutim, podgorička URA će uvijek biti tu, za nove borbe, rame uz rame sa svim građanima/kama našeg grada“, ukazala je podgorička URA”, navodi se u saopštenju.

Podgorička URA dodaje da je pored postizanja dogovora oko ove parcele, neophodno staviti van pravne snage i čitav planski dokument “DUP Zabjelo – Ljubović“, čije važenje je godinama nezakonito produžavano uprkos presudi Ustavnog suda, kako bi se stekli uslovi za konačnu sanaciju navedenog prostora.

“Jer je, na gotovo svakom koraku, dolazilo do krupnog kršenja tog ionako katastrofalnog planskog dokumenta, pa neki izgrađeni stambeni kvartovi danas više liče na dvorište KP doma, nego li na smislen i normalan životni prostor. Zbog toga je sanaciju prostora potrebno uraditi sistemski, odlučno i u cjelosti, kako bi taj prostor postao prelijepo mjesto za život i odrastanje hiljada novih generacija“, ukazala je podgorička URA.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
LEDZEP
LEDZEP
02.08.2020-11:18 11:18

PORUKA ZA DRITANA: MOS IU DEL NE KRAH CETNIKEVE DHE KISHES SERBE!
DOLE SPC!
SVI PROTIV CETNIKA I SPC!