Nedjelja, 12 Maja, 2024
Rubrika:

Uljarević: Afera Do Kvon lansirana da oteža pregovore oko nove vlade

Druga opcija je, dodaje, velika koalicija- Pokret Evropa sad, DPS, manjine, sa ili bez Demokrata – ukoliko žele da budu dio Vlade

Komentarišući rezultate parlamentarnih izbora, Daliborka Uljarević, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje, za emisiju Kontakt RTV Nikšić kazala je da i dalje imamo “stabilnu nestabilnost“. Smatra da neće lako teći pregovori oko formiranja nove Vlade, a ne isključuje ni mogućnost novih izbora.

“Navikli smo da uvijek budemo iznenađeni i to je jedina izvjesnost koju imamo jer se toliko neočekivanih stvari desilo za koje smo mislili da su nerealne. Ako govorimo o mogućim kombinatorikama – Milojko Spajić, nosilac liste Evropa sad, koja je osvojila najviše mandata, je rekao da neće sa DPS-om i URA-om. Dolazimo do mogućnosti sastavljanja Vlade od – Evrope sad, manjinskih partija, Demokrata, SNP-a, Koalicije za budućnost Crne Gore. Međutim, Spajić je ranije govorio da ni sa Demokratskim frontom – sada Koalicija za budućnost CG, ne može sarađivati, jer su oni i DPS relikti iste prevaziđene političke scene. Tako da će ta linija biti teška za pregovore. Ako ova potencijalna kombinatorika ne bi uključila Koaliciju Za budućnost CG, govorimo o ivici – 43, 44 poslanika, a sa tim brojem nema stabilne Vlade”, navodi Uljarević.

Druga opcija je, dodaje, velika koalicija- Pokret Evropa sad, DPS, manjine, sa ili bez Demokrata – ukoliko žele da budu dio Vlade.

“Međutim, i ta koalicija bi bila teška svim akterima. Tako da mi i dalje živimo jednu stabilnu nestabilnost. Suština je da se bez svakoga može. Iako su prve večeri svi lideri listi izjavili da bez njih nema stabilne, evropske Vlade, time su samo sebe zavaravali, pa pokušali i građane i građanke“, smatra Uljarević.

Svi akteri iz različitih razloga imaju velike apetite, dodaje Uljarević, pa je mišljenja da pregovori neće teći lako.

“I Pokret Evropa sad je vrlo heterogen, tako da cijela situacija može voditi i novim parlamentarnim izborima. A tome se najviše nada Dritan Abazović, aktuelni predsjednik Vlade, jer bi mu to obezbijedilo još šest do devet mjeseci vlasti. Uvjerena sam da je i zato lansirana afera Do Kvon – da bi otežala pregovore, učinila ih nemogućim, a time se produžila vlast Vlade u tehničkom mandatu.“

Uljarević ističe i da je velika odgovornost na predsjedniku države Jakovu Milatoviću.

“Kao predsjednik do sad je dobio neviđen legitimitet – 60 odsto glasova pri ozbiljnoj izlaznosti. Tako da je u poziciji da balansira neke stvari i utiče na procese pregovora. Iako su ustavna ovlašćenja predsjednika sužena, mislim da bi bilo važno da se uključi da do formiranja Vlade dođe što prije i da izađemo iz ovog začaranog kruga koji nije dobar“, poručila je Uljarević.

Izvorrtnk.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
15.06.2023-11:13 11:13

Milojko treba da pazi sta govori..startovao je sa Zdravkom jako lose..stim da su drzavu CG osramili..pokrali..a Dritan..to dokrajcio..Dosta je bilo..!