Srijeda, 29 Maja, 2024
Rubrika:

Ukinuto rješenje Višeg suda: Nejasno koja zamolnica za izručenje Do Kwona je stigla prva-SAD-a ili Južne Koreje

Prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku državljanina Južne Koreje okrivljenog Kwon Do Hyeonga, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Sjedinjenih Američkih Država, dok je odbijeno izručenje ovog okrivljenog u skraćenom postupku po molbi Republike Južne Koreje.

Apelacioni sud Crne Gore je nakon današnje sjednice vijećadonio rješenje kojim je uvažio žalbu branilaca okrivljenog Kwon Do Hyeonga, ukinuo rješenje Višeg suda u Podgoric od 20.februara i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku državljanina Južne Koreje okrivljenog Kwon Do Hyeonga, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Sjedinjenih Američkih Država, dok je odbijeno izručenje ovog okrivljenog u skraćenom postupku po molbi Republike Južne Koreje.

“Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je to rješenje zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka ZKP-a, jer nema jasnih i valjanih razloga o odlučnim činjenicama po pitanju redoslijeda prispijeća zamolnica”, navodi ovaj sud.

Prvostepeni sud je naveo u obrazloženju rješenja da je zamolnica SAD-a za izručenje došla jedan dan ranije i to 27.marta prošle godine, u odnosu na zamolnicu Republike Koreje koja je prispjela 28.marta, koji zaključak prvostepeni sud izvodi iz dopisa Ministarstva pravde od 13.februara 2024. godine i iz akata na kojima su prijemni pečati sa datumima prijema.

“Međutim, nije dao razloge u pogledu sadržine akta Ministarstva pravde od 19.februara 2024.godine i njegovih priloga, u kojem je navedeno da nije sporno da je preko Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore Ministarstvu pravde dana 27.marta 2023.godine dostavljena nota Ambasade SAD-a kojom se traži privremeno pritvaranje, a da je dan kasnije dostavljena nota Ambasade Republike Koreje koju prati molba za izručenje, ali da je Ministarstvo pravde Republike Koreje e-mailom dana 24.marta 2023. godine dostavilo molbu za izručenje ovog okrivljenog na engleskom jeziku, a dana 26.marta 2023. godine takođe e-mailom i na crnogorskom jeziku”, objašnjava sud.

Prvostepeni sud nije ovaj akt sa prilozima doveo u vezu i cijenio u skladu sa odredbom člana 6 stav 2 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima kojom je propisano da će domaći pravosudni organ postupiti po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć stranog pravosudnog organa i kad je zamolnica podnesena elektronskim sredstvom koje obezbjeđuje potvrdu o prijemu, ako može utvrditi njenu vjerodostojnost, a strani pravosudni organ je spreman da dostavi izvornik zamolnice u roku od 15 dana.

Takođe, navodi ovaj sud, nejasni su razlozi zbog kojih prvostepeni sud akt SAD-a od 25.marta 2023.godine (dostavljen ministarstvu 27.3.2023.godine), cijeni kao zamolnicu za izručenje, imajući u vidu da se istim traži privremeno pritvaranje, što su dva različita formalna akta u smislu člana IV Konvencije o izdavanju krivaca koja je zaključena između Kraljevine Srbije i Ujedinjenih američkih država iz 1901 godine, koja se ima primijeniti u konkretnom slučaju, a što je sve značajno zbog utvrđenja redoslijeda zamolnica za izručenje.

Kralj kripto-valuta” Do Kvon i njegov saradnik Hon Čand Jun uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu odakle su sa lažnim pasošima Kostarike pokušali da odlete za Dubaji.

Hon Čand Jun je ranije izručen Južnoj Koreji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve