Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

Potvrđena presuda Do Kvonu i Hon Čang Jonu

Za Do Kvonom je ranije raspisana Interpolova potjernica zbog optužbi za međunarodnu prevaru vrijednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta. Prošle godine Do Kvonove kriptovalute Tera i Luna su doživjele kolaps.

Viši sud u Podgorici odbio kao neosnovane žalbe ODT Podgorica i branilaca okrivljenih, izjavljene protiv presude Osnovnog suda u Podgorici kojim su korejski državljani Do Kvon i Hon Čang Jon osuđeni na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja isprave.

Kako navode iz Osnovnog suda u Podgorici,  presudom Višeg suda u Podgorici odbijene su kao neosnovane žalbe ODT Podgorica i branilaca okrivljenih korejskih državljana C.J.H. i K.D.H., izjavljene protiv presude Osnovnog suda u Podgorici kojim su okrivljeni zbog falsifikovanja isprave osuđeni na po četiri mjeseca zatvora i izrečena im mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta upotrebljenih u izvršenju krivičnog djela – falsifikovanih pasoša i ličnih karata.

“Vijeće Višeg suda u Podgorici je ukazalo da je prvostepeni sud pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje, da je na isto pravilno primijenio Krivični zakonik Crne Gore, kao i da je utvrdio i vrednovao sve okolnosti koje su od uticaja na izbor krivične sankcije i njenu visinu. Osim toga, pravilno su cijenjene i sve olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenih C.J.H. i K.D.H., držanje okrivljenih tokom postupka, kao i činjenica da sud nije provjeravao da li su falsifikovane putne isprave korišćene, budući da je prvostepeni sud u tom pravcu dao jasno i valjano obrazloženje. Stoga, smatra da su izrečene kazne adekvatne težini izvršenog djela i ličnosti okrivljenih kao učinilaca, te da će se u svemu ostvariti svrha kažnjavanja, a da je izrečena mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta izvršenja krivičnog djela – pasoša i ličnih karata, bila neophodna kako bi se učinioci spriječili da ubuduće vrše krivična djela”, navodi se u saopštenju.

Korejski državljani su osuđeni za falsifikovanje pasoša kojim su namjeravali da napuste Crnu Goru 23. marta privatnim letom za Dubai. Tada su uhapšeni na podgoričkom aerodromu, jer su koristili lažni pasoš Kostarike, a prilikom pretresa, kod Do Kvona pronađene su i lažne putne isprave Koreje i Belgije. Za Do Kvonom je ranije raspisana Interpolova potjernica zbog optužbi za međunarodnu prevaru vrijednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta. Prošle godine Do Kvonove kriptovalute Tera i Luna su doživjele kolaps.

Zbog pokretanja istrage i optužbi da je prevario povjerioce, njegovo izručenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države (SAD). U međuvremenu je Viši sud u Podgorici odredio šestomjesečni ekstradicioni pritvor za Do Kvona i Čang Jona. Crnogorski sud bi trebalo u tom roku da odluči o njihovom izručenju Južnoj Koreji.

Bezbjednosne institucije u Crnoj Gori ne znaju na koji način je Do Kvon sa saputnikom, ušao u Crnu Goru, javila je Slobodna Evropa. Prilikom iznošenja odbrane Do Kvon je saopštio sudu način sticanja pasoša Kostarike, s kojima su htjeli da napuste Crnu Goru. Kako je saopštio branilac Do Kvona, podgorički advokat Goran Rodić pasoše su dobili preko agencije u Singapuru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve