Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

U Srbiji stvoreni takvi uslovi da je nepoželjno biti Crnogorac

Kao neko ko se izjašnjava kao pripadnik crnogorske nacionalne manjine, smatram da je položaj Crnogoraca poprilično ugrožen, naročito nakon 2020. godine, kada su u Srbiji stvoreni takvi uslovi da je nepoželjno biti Crnogorac

Piše: Velibor Zejak

Tenzije, protesti, paljenje zastava, pevanje nacionalističkih i ratnohuškačkih pesama, obeležile su 2020. godinu u Crnoj Gori. Upravo ta godina ostaće upamćena po tome što su odnosi između dve istorijski i kulturološki bliske države dosegli najnižu tačku. Ovi turbulentni događaji značajno su uticali i na položaj Crnogoraca u Srbiji, koji je u poslednjih nekoliko godina veoma uzdrman.

Plenum o crnogorsko-srpskim odnosima, koji je organizovao Centar za građansko obrazovanje u saradnji sa Regionalnom akademijom za razvoj demokratije, pokazali su zanimljive rezultate koji se tiču odnosa između dve zemlje i dva naroda. Kako pokazuju rezultati istraživanja, većina građana Srbije (61%) smatra da je pitanje nezavisnosti Crne Gore rešeno referendumom iz 2006. godine, podržavajući njen status kao nezavisne i suverene države. Međutim, kada je u pitanju crnogorski identitet, tu nailazimo na “problem”: naime, samo 33% građana Srbije priznaje crnogorski identitet kao nezavisan od srpskog, a kada govorimo o crnogorskom jeziku čak 56% građana Srbije ne priznaje njegovo postojanje. Dakle, na osnovu ovih rezultata možemo zaključiti da je postojanje crnogorskog identiteta u Srbiji ugroženo, jer za većinu građana on i ne postoji.

Velibor Zejak

Rezultati ovih istraživanja nisu iznenađujući, jer ako pogledamo kakvu politiku sprovodi vlast u Srbiji prema Crnoj Gori, Crnogorcima i svemu što je crnogorsko, postaje jasno da se suočavamo s kompleksnim izazovima u očuvanju našeg identiteta. Podsećam na izjavu bivšeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji je na pitanje novinara da li Crnogoraca ima i u zdravstvu, odgovorio – “gledam da ih nema”. Ovakvi i slični stavovi vlasti u Srbiji imaju za cilj da crnogorsku naciju ponize i kompletno izbrišu sa demografske karte Srbije.

Kao neko ko se izjašnjava kao pripadnik crnogorske nacionalne manjine, smatram da je položaj Crnogoraca poprilično ugrožen, naročito nakon 2020. godine, kada su u Srbiji stvoreni takvi uslovi da je nepoželjno biti Crnogorac, te svako ko i sakupi dovoljno hrabrosti da se izjasni biva izložen diskriminaciji i napadima od strane ekstremnih nacionalista. Najčešći odgovor koji ćete dobiti ukoliko se izjasnite kao Crnogorac ili Crnogorka jeste: “pa vi ste svi Srbi”. Kako vreme i godine prolaze crnogorski identitet se asimilira sa srpskim i tako nestaje, a o tome najbolje svedoči broj Crnogoraca koji je u Srbiji iz godine u godinu sve manji, da se nakon rezultata poslednjeg popisa broj Crnogoraca sveo na svega 20.000, što je u odnosu na brojku iz 1987 godine, kada je broj Crnogoraca iznosio oko 147.000, zaista poražavajuće.

Položaj Crnogoraca u Srbiji nikada nije bio lošiji, diskriminacija sa kojom se susrećemo na ulici, obrazovnim ustanovama i na radnim mestima je veoma prisutna. Kao neko ko je politički aktivista, svoje vreme i angažman posvetiću borbi za očuvanje crnogorskog identiteta i zalagaću se da to da Crnogorci i Crnogorke ostvare sva ona prava koja su im garantovana Ustavom ove zemlje, a pre svega ono najvažnije pravo, a to je da budu ono što jesu.

Autor je član Pokreta slobodnih građana iz Novog Sada

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
16.11.2023-10:27 10:27

Svaka cast. Respekt!

Tara
16.11.2023-10:55 10:55

Najbolje dodjite kod nas..ako Serbija zeli da crnogorce izbrise..i mi mozemo njihove srbijance u nasoj drzavi CG…da izbrisemo..

janjus
16.11.2023-14:22 14:22

…kod vas je kao u rijalitiju !