Iz Skupštine kotorske opštine Skala radio je dobio Otvoreno pismo predsjednika SO Jova Suđića upućeno direktoru Opšte bolnice Kotor prim. dr Ivanu Iliću, koje bez redakcijske intervencije objavljujemo u cjelosti.

foto Skala radio

Uvaženi dr Iliću,

Nekada ugledna kotorska bolnica danas se, zahvaljujući pojedinim ljekarima, čije se ponašanje u najmanju ruku može nazvati besprizornim i nevaspitanim, spustila na nivo od kojega se crveni Kotor. I to, dr Iliću, najviše zahvaljujući činjenici da ne sankcionišete ponašanje ljekara Gorana Jovanovića, navodnog satiričara koji sebe naziva Timur Tmurni. Osokoljen valjda činjenicom da mu niko ne može ništa a i da mu rukovodstvo bolnice na čelu sa Vama toleriše javne nastupe na kojima, između ostalih, vrijeđa i mene, Jovanović nastavlja sa klevetama ne birajući riječi, s ciljem da omalovaži i uvrijedi.
Pisao sam Vam dr Iliću 26. jula ove godine i upoznao Vas tada da sam već duže na meti ostrašćenog odbornika kotorskih Demokrata Gorana Jovanovića, ljekara koji je zaposlen u kotorskoj Opštoj bolnici. Naveo sam čime se sve bavi  ljekar, čija je stručnost, znanje i zvanje, za mene upitna, slušajući upravo znatan broj Vaših kolega iz bolnice koji to još uvijek ne žele javno da saopšte,  u satanizovanju ljudi koji mu politički ne odgovaraju.
Odgovorili ste mi nakon više od mjesec i napisali u kratkom dopisu da ste pažljivo pročitali sve navode i kvalifikacije koje su iznijete u pomenutom pismu, i zaključili da u okviru nadležnosti direktora bolnice nemate mogućnosti da utičete na iznošenje mišljenja i stavova pomenutog.

Napisali ste i da, što se tiče njegovog odnosa prema radu u ovoj zdravstvenoj ustanovi do sada, od strane korisnika zdravstvenih usluga ili njegovih kolega i drugog osoblja bolnice nije bilo prigovora niti primjedbi. Posavjetovali ste me da u ovom slučaju treba da se obratim nadležnim organima i institucijama.

Vaša tvrdnja da od strane njegovih kolega i drugog osoblja bolnice nije bilo primjedbi, najblaže rečeno ne stoji. To je ljekar koji je verbalno nasrnuo na koleginicu Lončarević, Vašu saradnicu, koja je to, kako mi je saopšteno, javno iznijela na Kolegijumu ljekara u Vašem prisustvu. Otćutali ste to, a morali ste da reagujete jer je to napad i atak koji se ne smije tolerisati, upravo zbog ugleda bolnice, ako već nijeste željeli da zaštitite koleginicu i njen integritet i ugled. Oslušnite malo dr Ilicu kolege u bolnici. Pitajte ih što misle o ponašanju Jovanovića. Ne samo zbog brutalnih napada na mene ali i drugih uglednih građana, poput Vaše koleginice, koji mu nijesu po volji, već iz potrebe da od takvog uličarskog ponašanja zaštitite ugled bolnice na čijem ste čelu. Ne znam da li ste svjesni da je ponašanje Jovanovića Tmurnog predmet diskusija u gradu ali i pitanje bez odgovora zbog čega jedan tako prestižanj doktor, kakav ste Vi, trpi ovakve sramne istupe kolege kome je nadređen? Odgovor na to pitanje ćete ipak morati da pružite građanstvu Vi a ne ja. Pogotovo ako se zna da je Jovanović spreman i sposoban da objavljuje dijagnoze i terapije bolesnika koje prima, da se šegači na njihov račun ismijavajući ih i omalovažavajući njihovo porijeklo i status. On je ljekar koji po bolničkim sobama drži političke tirade, zbog čega je od pojedinih pacijenata više puta upozoravan.

Pisao sam dr Iliću i ministru Hrapoviću. On se nije udostojio ni da odgovori na dopis, čime je na najbolji način pokazao zainteresovanost za ovaj problem. Vjerovatno Hrapović nema ništa protiv da se Jovanović Tmurni ponaša ovako? Moguće je da ga podržava i da ne razumije dovoljno da je ljekarska etika pala na ispitu. Ali, pored visoke apanaže, ko će se još baviti ovim i sličnim problemima.

Očekivao sam dr Iliću da ćete doći u SO Kotor ili ćete me makar, kao nekadašnjeg kolegu odbornika pozvati na razgovor, kako bi ovaj problem pokušali prevazići. Nijeste to uradili iz Vama znanih razloga. Zbog toga smatram da ni Vama lično mnogo ne smeta  vrijeđanje ljekara i samozvanog  satiričara, koji bi morao biti humanista, a ne čudovište u ljudskom obliku. Drugi to vide, na žalost ne i Vi a ni ministar Hrapović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve