Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Stjepović pozvao kineske zvaničnike da posjete Crnu Goru

Na sastanku je potvrđeno veliko prijateljstvo između Kine i Evrope, koje se ogleda u sve većoj saradnji, naročito u svijetlu ubrzanog tehnološkog razvoja u kojem, kako su se članovi Delegacije uvjerili iz niza susreta i prijema, Kina vodi, čini se, glavnu riječ

Član Predsjedništva Demokratske Crne Gore, Duško Stjepović, susreo se sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova NR Kine, Deng Lijem, u okviru Visoke delegacije predstavnika država Centralne i Istočne Evrope Kini, saopšteno je iz Demokrata.

Na sastanku je potvrđeno veliko prijateljstvo između Kine i Evrope, koje se ogleda u sve većoj saradnji, naročito u svijetlu ubrzanog tehnološkog razvoja u kojem, kako su se članovi Delegacije uvjerili iz niza susreta i prijema, Kina vodi, čini se, glavnu riječ.

“Deng je podsjetio na bogatu istoriju odnosa između najveće supersile na Istoku i država Evrope i našeg regiona, uz poziv za produbljivanje ove kooperacije na svim poljima. Svi članovi Delegacije, pa i Stjepović, primljeni su gotovo na najvišem nivou – najprije u Pekingu, pa u Čonćinu, a očekuje se i posjeta Expo-u u Šangaju”, kaže se u saopštenju.

U Pekingu je bila prilika da ih u obilazak i predstavljanje Huawei-a vodi jedan od vlasnika ove globalne firme (najveći dioničar), a u Čonćinu, najvećem gradu u Kini i jednom od najvećih na svijetu, su prisustvovali svečanoj večeri i otvaranju konferencije “Belt and Road Conference on Science and Technology Exchange”, koju je otvorio gradonačelnik ove metropole zapadnog dijela Kine, Hu Henua.

Tokom razgovora sa Denom Janženom, zamjenikom gradonačelnika Čonćina, Stjepović je zahvalio domaćinu na nevjerovatnom prijemu i našalio se da se “plaši da istakne kako je on potpredsjednik Danilovgrada, male opštine od oko 20.000 stanovnika, u maloj ali ponosnoj Crnoj Gori od oko 600.000 građana”. Na ovo je gospodin Janžen ljubazno naglasio da “nisu bitne brojke i veličina, važna je vizija i važna su prijateljstva”.

“Dobar dio visokih zvaničnika Kine koji su od Duška Stjepovića dobili poziv da posjete Crnu Goru izrazili su očekivanje da će se to uskoro i desiti, što će učiniti da se odnosi između dvije zemlje podignu na još viši nivo”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve