Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Predsjednik Đukanović predložio Krivokapića za mandatara

Kazao je da se nada se da će nova vlada nastaviti i stvaranje što povoljnijih uslova za strane investicije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je danas predlog Skupštini Crne Gore da mandatar za sastav nove vlade bude Zdravko Krivokapić.

“Danas, 8. oktobra 2020. godine obavio sam konsultacije o mandataru za sastav Vlade sa nosiocima lista koalicija: Za budućnost Crne Gore – Zdravkom Krivokapićem, Mir je naša nacija – Aleksom Bečićem i Crno na bijelo – Dritanom Abazovićem. Time su se stekli uslovi da za mandatara za sastav Vlade predložim Zdravka Krivokapića, koji će u roku utvrđenom Ustavom Crne Gore, pripremiti program i predložiti njen sastav, o čemu će se izjasniti 27. saziv Skupštine Crne Gore na jednoj od predstojećih sjednica redovnog jesenjeg zasijedanja”, rekao je Đukanović.

Nova parlamentarna većina je nakon konstituitivne sjednice Skupštine Crne Gore 23. septembra, dostavila predlog, sa potpisima 41 poslanika, da mandatar bude Krivokapić.

“Obavio sam konsultacije. Predlog ću uputiti Skupštini. Odajem priznanje predstavnicima tri koalicije za postizanje sporazuma odmah poslije izbora. Ovaj izborni proces i tranzicija vlasti rezultat su višegodisnjeg napora institucionalnog državnog okvira. Naše društvo ovim pokazuje zrelost. Izgradnja institucija je najbolji put za prevazilaženje naslijeđenih i novih podjela. Crna Gora je od strane međunarodnih partnera prepoznata kao važan faktor regionalne stabilnosti. Pokazali smo da smo u međuvremenu izgradili stabilnost. Stranke koje nikad do sada nisu bile u vlasti po prvi put će raditi taj posao”, rekao je danas nakon konsultacija Đukanović.

Na ovim izborima, kako je kazao, nismo odlučivali o državi, o državi smo odlučili prije 14 god.

“Od nove vlade očekujem punu posvećenost smanjivanju opasnosti po zdravlje građana”, naveo je Đukanović.

Kazao je da se nada se da će nova vlada nastaviti i stvaranje što povoljnijih uslova za strane investicije.

“U skladu sa ustavnim nadležnostima uz čestitke mandataru želim da saopštim da ću biti otvoren za svaku vrstu saradnje. Tokom današnjeg dana uputiću predlog predsjedniku Skupštine da mandatar bude Krivokapić”, kazao je Predsjednik.

Odgovarajući na pitanje da li će potpisati novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, što najavljuju koalicije koje su osvojile većinu na izborima, Đukanović je kazao da uvijek poštuje ono što je volja parlamentarne većine.

“Ne bih unaprijed govorio kakav će biti moj odnos, dok ne vidim šta će biti sadržaj zakona”, naveo je Đukanović.

On je poručio da će taj zakon imati isti tretman kao i svaki koji je do sada donesen.

“Moja obaveza je da ti zakoni budu usklađeni sa pravnim sistemom Crne Gore”, kazao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje da li će se povući sa čela Demokratske partije socijalista (DPS) na Kongresu te stranke, Đukanović je rekao da je postojalo mnogo zebnje kako će se obaviti tranzicija vlasti.

“Zajedno smo pokazali da je ta zebnja bila neopravdana. DPS je na pravi način razumio poruku izbora. Niko valjda ne očekuje da ćemo polemisati sa izbornom voljom građana. Jako dobro smo razumjeli poruku od 30. avgusta i sve što sada radimo i što ćemo raditi na kongresu biće pokušaj da javnosti potvrdimo da smo pravilno pročitali poruku. Nećemo polemisati sa izbornom voljom građana. DPS zaslužuje da joj se povrati povjerenje, kada će se to dogoditi vidjećemo. Na tragu pravilnog čitanja poruke povući ćemo odgovarajuće poteze na kongresu. Nema sumnje da ćemo do tada raditi na analizi svih aspekata našeg djelovanja. Put povratka povjerenja je put ubjedljivih promjena. Sa tom motivacijom ćemo pristupiti pripremi održavanja kongresa”, poručio je Đukanović.

Upitan smatra li da bi Vesna Medenica i ostali predsjednici sudova koji su u trećem mandatu treba da podnesu ostavke kaže da su u završnim stavovima izvještaja izražena očekivanja u promjeni pravosuđa izbornog zakonodavstva i područje konkurencije.

“Mogli bi doći do zaključka da su to neke od oblasti na koje moramo obratiti pažnju. Jasno je da nam je potrebna konkurentnija ekonomija i ispunjavanje obaveza iz poglavlja 23. i 24.  Moramo pažljivije razgovarati sa ključnim međunarodnim partnerima. Nije dovoljno samo naše tumačenje ustavnog pravnog sistema već moramo razmišljati i o njihovom tumačenju. Založiću se da tragom izvještaja u narednom periodu pažljivije radimo sa međunarodnim partnerima i dođemo do rješenja koja će omoguciti napredak CG na putu ka EU”, naveo je on.

Podsjetimo on se sastao sa nosiocima lista koalicija „Za budućnost Crne Gore“ Zdravkom Krivokapićem, „Mir je naša nacija“ Aleksom Bečićem i „Crno na bijelo“ Dritanom Abazovićem.

Mandatar saopštava u Skupštini svoj program i predlaže sastav vlade.

O programu mandatara i prijedlogu za sastav vlade parlament odlučuje istovremeno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jelena
08.10.2020-13:27 13:27

Predšjednice oni ne razumiju jezik civilizacije , sem srednjeg vijeka, bastine Crne Gore se neće pustiti u njihovim rukama ,niti grobovi komita. ŽIVJELA CRNA GORA, KOMITSKI POKRET.