Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Stano: Očekujemo imenovanje četvrtog sudije Ustavnog suda u drugom krugu

On je pozdravio imenovanje troje sudija Ustavnog suda u Parlamentu Crne Gore i naveo da je to korak naprijed za demokratiju u Crnoj Gori i za crnogorsku EU perspektivu

Portparol Evropske komisije (EK) Peter Stano pozdravio je imenovanje troje sudija Ustavnog suda i izrazio očekiavnje da Skupština Crne Gore nađe konsenzus i imenuje četvrtog sudiju u drugom krugu.

“EU pregovori nijesu trka, već proces zasanovan na zaslugama i svaka zemlja kandidat je ohrabrena da radi što bilje kako bi napredovala što brže jer je to za njihovo dobro i za dobrobit građana”, kazao je Stano.

On je pozdravio imenovanje troje sudija Ustavnog suda u Parlamentu Crne Gore i naveo da je to korak naprijed za demokratiju u Crnoj Gori i za crnogorsku EU perspektivu.

“Ponovno uspostavljanje potpuno operacionalnog i funkcionalnog Ustavnog suda je ključno za stabilnost i funkcionalnost demokratskih institucija i pozivamo i očekujemo da Parlament u Crnoj Gori nađe konsenzus i imenuje takođe četvrtog sudiju u drugom krugu glasanja kako bi se popunilo preostalo upražnjeno mjesto u Sudu i obezbijedilo puno funkcionisanje sudstva u zemlji. Da podsjetim, kada je riječ o ovoj temi, prije Božića je visoki predstavnik EU Borelj dao mandat ministrima vanjskih poslova Slovenije i Austrije da odu u Podgoricu kako bi se pozabavili ovim temama”, kazao je Stano.

Na pitanje da li očekuje da uskoro u Crnoj Gori budu raspisani prijevremeni parlamentarni izbori Stano je kazao: “To nije na nama, ono što mi očekujemo od Crne Gore je da nastavi napore i da nastavi da napreduje u reformama vezanim za EU jer su one važne kako bi se obebijedilo da se slijedi evropska perspektiva zemlje i kako bi benefite pristupanja osjetili građani Crne Gore što prije”.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve