Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Stano: Lobiranjem protiv Kosova Srbija krši sporazum o putu ka normalizaciji

''Sporazum o putu normalizacije je važeći i obavezujući u cjelini i za Kosovo i za Srbiju. Ovo uključuje član četiri ovog sporazuma. Lobiranje Srbije protiv Kosova je jasno kršenje Sporazuma''

Zvaničnici Evropske unije (EU) navode da Srbija krši sporazum o putu ka normalizaciji sa Kosovom time što se aktivno anagžuje u sprečavanju članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

“Sporazum o putu normalizacije je važeći i obavezujući u cjelini i za Kosovo i za Srbiju. Ovo uključuje član četiri ovog sporazuma. Lobiranje Srbije protiv Kosova je jasno kršenje Sporazuma”, izjavio je Peter Stano portprol EU u izjavi koju je 13. juna dostavio medijima. Ovo je prvi put da Brisel javno potvrđuje da Srbija krši sporazum koji je sa Kosovom postignut u dijalogu.

Srbija i Kosovo su u febraru 2023. postigli sporum o putu ka normalizaciji odnosa. U martu iste godine na sastanku u Ohridu usaglašen je aneks primene ovog dogovora. Član četiri sporazuma navodi da se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.Međutim ni jedan od dogovora nije potpisan jer je to odbio da uradi predsjednik Srbije Aleksandr Vučić. Srbija se u međuvremenu aktivno angažovala protiv težnje Kosova da postane član u međunarodnim organizacijama.

Ovog proljeća U Srbiji je formirana Radna grupa za sprječavanje prijema Kosova u Savjet Evrope. Kosovo nije uspjelo da se učlani u najstariju evropsku organiaciju jer nije ispunilo uslov koji su zacrtale važne članice ove organiacije, a koje se odnose na proceš formiranje zajednice opština sa srpskom većinom, što je obaveza koju Kosovo i dalje ne ispunjava.

Upitan da potvrdi da li je međusobno priznanje cilj dijloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, portparol EU Peter Stano je samo naveo da se stav Brisela oko ovog pitanja nije promjenio, i kako je naglasio “ostao je isti kao što je više puta prenošeno u prošlosti i kako je navedeno u kriterijumima za pristupanje”.

Međutim jedan zvaničnik EU poručio je da Srbija svakako ne može da postane članica EU bez normalizacije odnosa sa Kosovom.

“Sada i Ohridski sporazum zapravo to prilično jasno predviđa – ako nema napretka u normalizaciji, nema napretka u pristupanju”, poručio je ovaj zvaničnik EU.

Obaveze Srbije koje proizilaze iz dogovora u Ohridu postale su formalno integralni dio pregovaračkog okvira u pristupnom procesu između Beograda i Brisela. EU insistira na principu da u članstvo ne može da primi nove članice dokle god imaju nerješene bilteralne odnose.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve