Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Stanić: Zajednički kandidat za predsjedničke izbore da bude nestranačka ličnost, ili će SDP imati svog

Stanić je ponovio ranije izrečen stav da su parlamentarni izbori rješenje za izlazak iz institucionalne i političke krize

Optimalno rješenje za predsjedničke izbore bio bi kandidat koji bi bio prihvatljiv širem krugu građana koji su proevropski orijentisani, kazao je član Predsjedništva SDP-a Mirko Stanić u emisiji “Pressing” na Gradskoj TV.

On je istakao da će SDP imati svog kandidata, ukoliko ne dođe do dogovora oko nestranačkog, odnosno nadstranačkog kandidata.

Stanić je ponovio ranije izrečen stav da su parlamentarni izbori rješenje za izlazak iz institucionalne i političke krize.

Kada je riječ o saslušanju kandidata za sudije Ustavnog suda, Stanić naglašava da ključna preporuka ne treba da bude nacionalna pripadnost.

“Ključna preporuka treba da bude dosadašnji rad, znanje, naučni rad iz oblasti pravnih nauka”, ističe Stanić, dodajući da imamo kvalitetne kandidate koji bi mogli biti kandidati za sudije Ustavnog suda, ali koji ne žele da učestvuju u saslušanju koje se pretvara u rijaliti.

“Suština tog saslušanja treba da bude sticanje utiska o tome kakvo je pravno znanje i vrijednosni sistem tih ljudi”, naglašava Stanić.

Duboka institucionalna i politička kriza u kakvoj se nalazimo, ističe, rješava se izlaskom na izbore koji bi dali nekoj novoj većini ili Vladi legitimitet da ove probleme počne ubrzano rješavati.

Komentarišući odlazak i izjave predsjednika opština Nikšić, Berane i Mojkovac i skupština opština Danilovgrad, Herceg Novi i Tivat na sjednicu Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, Stanić ističe da su predstavnici iz Crne Gore podnošenjem izvještaja drugoj državi uvrijedili građane.

“Sporno je kad pođete sa legitimitetom izabranog predstavnika građana neke sredine i podnosite izvještaj Odboru za dijasporu Skupštine Srbije. Ključna je odgovornost na onim partijama koje su na papiru građanske i kojima su puna usta zaklinjanja u maričnu državu Crnu Goru – to su prije svega Evropa sad, Demokrate i URA koje imaju odbornike u većini lokalnih parlamenta koji će morati jasno da se izjasne”, ocijenio je Stanić.

Prema njegovim riječima, način na koji se ponaša predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je posebno sporan zato što Kovačević konstantno izaziva vjersku i nacionalnu mržnju.

“To doprinosi povećanom broju incidenata koji će se dešavati na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. To je jasan test za ove partije da li su evropske i građanske, ili su samo partije koje su u orbiti DF-a”, navodi Stanić.

Osrnuo se i na fizički napad na ombudsmana Sinišu Bjekovića.

“Ukoliko je u državi ugrožen Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, što onda da očekuju građani? Treba do kraja istražiti pozadinu tog incidenta i, što god da je razlog, počinioca oštro kazniti. Ne možemo normalizovati fizičko nasilje, jer bismo doveli do opšte nesigurnosti i anarhije”, poručuje Stanić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
20.01.2023-23:21 23:21

DPS ima problema sa SPD..to su 2 svijeta..ponekad ih ne razlikujem..od ove nove svite..kao sto se desilo na Cetinje..uz pomoc popa Micovica-dosli su na presto..

Merlin
21.01.2023-05:53 05:53

Lepi, tvoja kombi partija ne može ni cenzus da prebaci..Nakon izbora i popisa ste statistička greška.

COL
21.01.2023-09:45 09:45

Ma BUJA i nikog drugog…