Nedjelja, 26 Maja, 2024
Rubrika:

Šta nas očekuje u naredna 72 sata: I ostavka Krivokapića je opcija, ali ćerke su protiv!?

Sjednica Vlade zakazana je za 11 sati, a za sada nema nikakvog dnevnog reda. Šta će Krivokapić na kraju odlučiti to sigurno ne može niko znati, jer nikada nije bio predvidljiv, a još manje ''politički logičan''

U naredna 72 sata na crnogorskoj političkoj sceni dogodiće se značajne promjene koje izvjesno podrazumijevaju pad aktuelne Vlade Zdravka Krivokapića, samo 14 mjeseci nakon njenog formiranja.

Inicijative 

U prethodne dvije sedmice stiglo je više inicijativa. Premijer Krivokapić je u proceduru stavio predlog za smjenu potpredsjednika Dritana Abazovića i zahtjev Vlade za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore.

Obje ove inicijative Krivokapića nemaju potrebnu većinu za izglasavanje, a vrlo je upitno da li će uopšte biti i kvoruma da bi se povela rasprava o ovim temama. To bi bila još jedna u nizu blamaža odlazećeg premijera Krivokapića. Sjednica parlamenta o predlogu za smjenu Abazoviću i imenovanja Milojka Spajića na njegovo mjesto zakazana je za četvrtak.

Dan kasnije na dnevnom redu Skupštine je inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi koju je podnijela koalicija Crno na bijelo, uz podršku patija manjina, SD, SDP i DPS. Kada se sve sabere postoji potreban 41 glas za pad Vlade. SNP se i dalje razmišlja, ali nije neophodan za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Novi momenti

U posljednja 24 sata pojavljuje se nekoliko nezvaničnih informacija da bi moglo doći do novih političkih obrta. Počelo je da se spekuliše da bi Krivokapić mogao na današnjoj sjednici Vlade da podnese ostavku i tako praktično prizna poraz. Prema pouzdanim informacijama, protiv ostavke Krivokapića su njegove ćerke Jelena i Milena, koje smatraju da bi to bio čin predaje! Mada o njihovom poznavanju politike ne bi bilo umjesno polemisati.

Sjednica Vlade zakazana je za 11 sati, za sada nema nikakvog dnevnog reda, a šta će Krivokapić na kraju odlučiti to sigurno ne može niko znati, jer nikada nije bio predvidljiv, a još manje logičan.

Taj njegov potez ne bi izazvao mnogo formalnih promjena, jer bi i pored toga bila potrebna sjednica Skupštine koja je zakazana za petak da potvrdi pad Vlade. Navodno Krivokapić ne želi da dozvoli da bude smijenjen u Parlamentu, ali i da podnese ostavku taj njegov eventualni potez bio bi zakasnio, pošto se njegova smjena traži još od polovine prošle godine.

Ostavka Krivokapića bi svakako bila malo manje bolna opcija za njegovu ogromnu sujetu.

Demokrate konfuzne

Sinoć se pojavila i informacija da Demokrate neće glasati za inicijativu za smjenu Abazovića, iako su pokrenuli proteste građana u nekoliko gradova koji su direktno usmjerene protiv njega. Navodno, Demokrate razmatraju opciju da ne podrže smjenu Abazovića, jer su očito svjesni da za to nema dovoljno glasova poslanika, pa ne žele da učestvuju u nekoj takvoj političkoj blamaži, uprkos tome što ga nazivaju “izdajnikom”.

Sve u svemu, u naredna 72 sata polako će početi da se odmotava klupko na crnogorskoj političkoj sceni.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Andjela
02.02.2022-07:40 07:40

Tatiana djeca se brze navikla na sve podobnosti i bahacenje!

@@@@
02.02.2022-08:43 08:43

ZOVITE SERGEJA!!!

Zet kucki
02.02.2022-13:17 13:17

Kakav raspad od familije…!
Za ovo familju bi mogla vaziti ona podgoricka – ugrijalo sunce u cenef!

PS: znao je Risto Sotona kakvu slinu da izabere Pod Ostrog za premijera. Pas mu se mesa najio!

Walter
02.02.2022-14:11 14:11

OPOZICIONI PROFESIONALNI KADAR LIJEK ZA DRUŠTVO PO DUBINI Naravno da DPS sve dok ne dovrši reorganizaciju ne može participirati u ‘manjinskoj vladi’ međutim ispravno je da između 150 000 glasača može participirati svojim nesporno visoko obrazovanim,profesionalnim i odgovornim kadrom po dubini,gdje bi profesionalizam i znanje trebali da budu presudni u kadrovskoj politici. Ispravno je da DPSovi kadrovi u vrhu nužno treba da prežive katarzu i pročišćenje od dijela ‘korumpiranih i neodgovornih’ pojedinaca ali kao što je poznato biračko tijelo DPSa nije ideološki ostrašteno,isključivo i nema ideološki fanatizam pripadnosti partiji,više je to bezuslovni i bezalternativni izbor evropske soljne i unutrašnje građanske… Pročitaj više »

Niksic
02.02.2022-15:15 15:15

Sjajan komentar!!!