Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić sa Sijartom: Crna Gora do kraja godine da zatvori osam ili devet poglavlja

Kako je saopšteno iz Kabineta Vlade, prvi cilj je da do juna Crna Gora dobije IBAR, kako bi se stvorio prostor da konačno dođe i do zatvaranja određenih poglavlja

Tokom mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom prioritet biće proces proširenja, a Crna Gora može da zatvori osam ili devet poglavlja do kraja 2024, poručeno je na sastanku predsjednika Vlade Milojka Spajića i ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Sijarta.

Kako je saopšteno iz Kabineta Vlade, prvi cilj je da do juna Crna Gora dobije IBAR, kako bi se stvorio prostor da konačno dođe i do zatvaranja određenih poglavlja.

”Ovo je izuzetno važno i zbog čitave administracije, jer će svi osjetiti da smo napravili ogroman korak naprijed u procesu pristupanja. Dodatan impuls da svi rade znatno jače na EU agendi, daće sjajna dinamika kroz dobijanje IBAR-a i zatvaranje poglavlja”, istakao je Spajić, koji se zahvalio za veliku podršku koju Mađarska daje u procesu EU integracija.

Ministar vanjskih poslova Mađarske naglasio je da Crna Gora ima odlične preduslove da bude prva naredna članica Evropske unije, s obzirom na to da je dio NATO-a i koristi Euro kao valutu.

”Pružićemo maksimum kako bi pomogli u pregovorima, a tokom našeg predsjedavanja želimo da budemo koncentrisani na proces proširenja. Vidimo da je Crna Gora ušla u reformske procese i svjesni smo da je za to potrebno vrijeme, ali možete računati na nastavak u pružanju podrške i na ekspertskom nivou”, kazao je Sijarto.

Tokom razgovora je konstatovano da je ekonomska saradnja izuzetno važna za dodatan razvoj odličnih odnosa, a naglašeno je da postoji ogroman potencijal da se ona unaprijedi u više oblasti. U tom kontekstu je istaknuta važnost direktne saradnje između Vlada dvije zemlje.

”Naročito u izgradnji infrastrukture, pošto je vizija da Crna Gora u narednih šest godina završi sve velike projekte”, stoji u saopštenju.

Saobraćajna povezanost omogućiće i dolazak većeg broja turista iz Mađarske, a ministar Sijarto je istakao da je Crna Gora vrlo popularna među mađarskim građanima.

U tom smislu od velike pomoći će biti i dogovoreno jačanje direktne avio povezanosti Podgorice i Budimpešte.

Zaključeno je da više mađarskih kompanija sa velikim uspjehom posluje u Crnoj Gori i da će Vlada uraditi sve da dodatno poboljša biznis ambijent i ukloni sve barijere. Na to će uticati i reforma poreske politike.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve