Petak, 10 Maja, 2024
Rubrika:

Sokol: Prosrpske snage koriste Zakon o predsjedniku da protivustavno dođu na vlast

Sokol je kazao da je, protivno preporukama Venecijanske komisije, glasanjem o zakonu u Skupštini Crne Gore, država zapala u ustavnopravnu krizu bez presedana

Poslanik Evropskog parlamenta Tomislav Sokol kazao je da učestala vanjska uplitanja u demokratske procese u Evropi imaju za cilj ugroziti temeljne vrijednosti i destabilizirati evropsko društvo.

”Jedan od najočitijih primjera predstavlja izmjena Zakona o predsjedniku koji antievropske prosrpske i proruske snage žele iskoristiti da na protivavan način dođu na vlast u Crnoj Gori, zemlji kandidatkinji za članstvo u EU”, rekao je Sokol tokom zasijedanja u EP.

Sokol je kazao da je, protivno preporukama Venecijanske komisije, glasanjem o zakonu u Skupštini Crne Gore, država zapala u ustavnopravnu krizu bez presedana.

”Stoga nije bilo izbora nego otkazati sjednicu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Crne Gore koja je bila zakazana za ovu nedelju. Prostor jugoistočne Europe pod sve većim je obavještajnim, medijskim i privrednim utjecajem stranih autoritarnih režima, što može destablizovati i samu Evropsku uniju. Poseban problem predstavlja politika Srbije, koja uporno pokušava sjediti na dvije stolice, održavajući vojnu i gospodarsku saradnju sa Rusijom te odbijajući uvesti sankcije Moskvi. Srpska proruska i hegemonistička politika nažalost itekako doprinosi destabilizaciji susjednih država i cijelog zapadnog Balkana. Zato je sada za Evropsku uniju važnije nego ikad aktivnije se uključiti u političke procese u ovom dijelu Europe jer bi posljedice naše pasivnosti mogle biti pogubne”, naglasio je Sokol.

Na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta koja se održava u Strazburu, poslanici su raspravljali o uplitanjima trećih država u demokratske procese u Europi. U Sokol je u govoru pozvao Europsku uniju da se aktivnije uključi u političke procese na prostoru jugoistoka Europe.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve