Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Skupština građana u četvrtak, tema – korupcija u zdravstvu i javnom sektoru

Kako je najavljeno, Skupština će u saradnji sa Evropskim parlamentom, Skupštinu građana organizovati 4. novembra, sa početkom u 11 sati, a zasijedanje će, tom prilikom, otvoriti predsjednik Aleksa Bečić i, u ime Evropskog parlamenta, Vladimir Bilčik

Skupština Crne Gore će sa Evropskim parlamentom, po prvi put, organizovati Skupštinu građana – inovativan eksperiment u sprovođenju demokratije, što će ujedno biti i prvi put u istoriji Evropske unije da parlament zemlje koja jos uvijek nije članica, testira ovakav model za učešće građana u procesu odlučivanja i kreiranja politika, koji je do sada isključivo primjenjivan u zemljama članicama, saopšteno je iz crnogorskog parlamenta.

Kako je najavljeno, Skupština će u saradnji sa Evropskim parlamentom, Skupštinu građana organizovati 4. novembra, sa početkom u 11 sati, a zasijedanje će, tom prilikom, otvoriti predsjednik Aleksa Bečić i, u ime Evropskog parlamenta, Vladimir Bilčik.

“Tema zasijedanja je korupcija u zdravstvu i javnom sektoru, a stavove i preporuke javnosti o ovom pitanju saopštiće predstavnici grupe građana koji će do preporuka doći posebnom metodologijom kroz prethodno sproveden panel građana. Skupština građana predstavlja inovativni instrument za učešće građana u proces odlučivanja i kreiranja politika, a Crna Gora je prva država van Evropske unije koja će na ovaj način neposredno uključiti građane u svoj rad”, saopšteno je iz Skupštine.

Događaj će, prema najavama, okupiti poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore, poslanike Evropskog parlamenta, predstavnike građana, nevladine organizacije koje učestvuju u projektu i inostrane stručnjake iz oblasti deliberativne demokratije.

“Skupština Crne Gore je prvi parlament u kojem je realizacija ovakvog inovativnog projekta podržana od strane institucija Evropske unije. Ovaj vid direktnog građanskog učešća u rad parlamenta značajno doprinosi otvorenosti institucije, što je u skladu sa prioritetima 27. saziva Skupštine u pogledu transparenstvosti i javnosti rada”, ističu iz parlamenta.

Projekat se organizuje kao dvosegmentni događaj.

“Prvi dio podrazumijeva višednevni rad grupe od 50 građana, koji su izabrani metodom slučajnog uzorka preko nevladinih organizacija uključenih u projekat. Metodologiju rada panela građana je osmislio Evropski parlament uz pomoć stručnjaka iz oblasti deliberativne demokratije. Drugi segment je zasijedanje 4. novembra, kada se poslanice i poslanici Skupštine Crne Gore i grupa poslanika Evropskog parlamenta sastaju sa predstavnicima panela građana i zajedno razgovaraju o njihovim preporukama povodom korupcije u zdravstvu i javnom sektoru”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve