Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

SKUPŠTINA DANAS BIRA VDT-a: Da li će Bošnjaci izazvati revolt kod svog naroda, a Demokrate glasati za izlazak iz Vlade?

Danas je pred Bošnjačkom strankom pitanje – da li da glasaju za kandidata čiji se otac dovodi u vezu sa deportacijama, da bi ušli u Vladu? Jasno je da bi glasanjem za Markovića izazvali revolt kod sopstvenog naroda, koji sigurno na to ne bi gledao blagonaklono. Sa druge strane, glasanjem za Markovića, Demokrate će sebi, izvjesno je, osigurati izlazak iz Vlade, zbog dila Spajića i BS

Skupština Crne Gore na današnjoj sjednici bira vrhovnog državnog tužioca između tri kandidata – Maje Jovanović, Milorada Markovića i Suzane Mugoše.

Izvjesno je da Jovanović i Mugoša nemaju šansi da budu izabrane. U prvom krugu glasanja, Maja Jovanović dobila je svega četiri glasa, dok je jedino DPS najavio da će podržati Suzanu Mugošu.

Jedina dilema je hoće li favorizovani Milorad Marković, koji važi za čovjeka lojalnog glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, dobiti neophodnih 49 glasova poslanika (3/5), ili će napori vladajuće većine da privoli neke opozicione stranke da daju glas Markoviću, ostati bez uspjeha.

Iako je dosta nepoznanica kada je u pitanju glasanje, ključ se nalazi kod Bošnjačke stranke i njihovih šest poslanika. Iz ove partije najradije ne bi podržali Markovića, prije svega zbog podatka da je njegov otac, kako je to saopštila Stranka pravde i pomirenja, “bio jedan od optuženih za ratni zločin deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica 1992. godine”.

Kandidati za VDT: Maja Jovanović, Suzana Mugoša i Milorad Marković

Međutim, pritisak stranih partnera je veliki, a Bošnjacima je od strane premijera Milojka Spajića, za podršku Markoviću, obećano da će u toku godine ući u Vladi, gdje bi zamijenili Demokrate koje bi u tom slučaju, po premijerovom planu, bile izbačene iz izvršne vlasti.

Stoga je danas pred Bošnjačkom strankom pitanje – da li da glasaju za kandidata čiji se otac dovodi u vezu sa deportacijama, da bi ušli u Vladu? Jasno je da bi glasanjem za Markovića izazvali revolt kod sopstvenog naroda, koji sigurno na to ne bi gledao blagonaklono. Sa druge strane, glasanjem za Markovića, Demokrate će sebi, izvjesno je, osigurati izlazak iz Vlade, zbog dila Spajića i BS.

Jer Spajić bi, kako saznajemo, odlaskom Demokrata iz Vlade, mogao na miru da postavlja svoje kadrove u bezbjednosnom sektoru.

V.d. stanje u VDT-u traje od oktobra 2019.

Tužilački savjet je 5. februara 2022. izabrao Maju Jovanović da obavlja funkciju v. d. VDT-a, na kojoj je bila u dva mandata. Za vrijeme tih mandata, a na njen predlog, TS je izabrao novog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, a potom je pokrenuto nekoliko istraga koje su rezultirale podizanjem optužnica protiv nekadašnjih čelnika pravosuđa.

Milorad Marković je magistar pravnih nauka s dugogodišnjim iskustvom u oblasti vladavine prava – ljudskih prava, pravosuđa, krivičnog prava i oduzimanja imovinske koristi. Radio je na Pravnom fakultetu i kao ekspert/konsultant na projektima EU, Savjeta Evrope, OEBS-a, UNDP-a…

Suzana Mugoša je sutkinja Višeg suda u Podgorici. Karijeru je počela 1995. u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici kao pripravnik, da bi 1999. bila izabrana za savjetnika. Nakon pet godina podnijela je ostavku i izabrana je za sudiju podgoričkog Osnovnog suda, a potom je napredovala u sudskom sistemu. Sudila je u predmetu “Zavala”, a donijela je i prvostepenu presudu u slučaju “državni udar”, u kom su optuženi lideri koalicije Za budućnost Crne Gore.

Međutim, za Mugošu se vezuju brojne kontroverze, prije svega se pominju njene relacije sa bivšim bezbjednjacima osumnjičenim za stvaranje kriminalne organizacije Petrom Lazovićem i Ljubom Milovićem.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
27.01.2024-12:31 12:31

gospodja Mugosa bi spasila CG..od ovih antidrzavnika-cetnika-fasista..stim sto bi ove DF-ovce..osudila na zatvor..
Protiv gospodje Mugose su svi DF-ovc-iantidrzavnici..a pogodovo marsovka..Calovic…zato bih se radovala..da ova gospodja bude izabrana…

Bosanci..glasajte za Mugosu..!