Ponedjeljak, 20 Marta, 2023
Rubrika:

ODGOVOR PORTALA AKTUELNO MUGOŠI: Skrivanjem iza demagogije, fraza i floskula pitanja neće nestati

Nije potrebno da neko bude pravni stručnjak, da bi se naslutilo da je Mugoša dva puta donijela krajnje kontroverznu odluku koja navodi na dva zaključka - njeno monumentalno pravno neznanje, ili upućuje na sumnju da je primorana da donese ovakvu, s obzirom na okolnosti, apsolutno skandaloznu odluku. Skrivanjem iza fraza i floskula, pitanja koje su javno postavljena Mugoši, bez obzira ko ih je postavio, neće tek tako nestati

Sudija za istrage Suzana Mugoša reagovala je na tekst Portala Aktueno pod naslovom ”DŽABA MILIONI I NARUČENI TEKSTOVI: Da li je Mugoša morala da pušti Goluba?”, u kome se Uredništvo naše medijske kuće bavi pitanjem jemstva za uhapšenog službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovića, sina kontroverznog bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića.

Mugoša se u posljednja dva mjeseca našla u centru kontroverzi jer je Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici dva puta poništavalo njene odluke da prihvati jemstvo za uhapšenog Petra Lazovića, koji je u SKY aplikaciji, imao šifru “Junior”.

Podsjetimo, rješenjem Mugoše krajem prošle godine, prihvaćeno je jemstvo dato za uhapšenog  Petra Lazovića, od 6,2 miliona eura u nekretninama i novcu, koje je Vijeće Višeg suda ukinulo. Slična situacija dogodila se i 22. novembra prošle godine kada je Vijeće poništilio odluku Mugoše koja je samo nekoliko dana prije toga 16. novembra donijela odluku da prihvati jemstvo za Lazovića u iznosu od ’’skromnih’’ 1,6 miliona eura.

U stilu svog saborca, rashodovanog bivšeg glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića, koji se dovodi u vezu sa jednom Organizovanom kriminalnom grupom (OKG), Mugoša je u reagovanju ređala fraze i floskule ističući da ”nije morala donijeti odluku koju je donijela, jer nema obavezu prema bilo kome, niti je dužna bilo kome, da bi njene odluke bile rezultat obaveza ili dugova”.

Umjesto odgovora na konkretna pitanja i optužbe koje su na njen račun iznijete, Mugoša u stilu iskusnog političkog demagoga, optužuje Uredništvo Portla Aktueno (U.P.A.) da ”ništa o institutu jemstva nije pročitalo, niti zna”, i poručuje da je ”degutantno ispravljati ili objašnjavati značenje i primjenu instituta jemstva zlonamjernim novinarima kod kojih istina ne stanuje jer sam svoju odluku obrazložila u skladu sa zakonom”. Dalje navodi da smo ”uvukli njeno ime ukrivajući se iza saopštenja DF-a”.

Petar i Zoran Lazović

Takođe je navela da smo ”osokoljeni raznim partijskim izjavama na njen račun’‘, da bi na kraju u stilu Marije Magdalene koja se pred Isusom busa u svoje neizmjerno poštenje trijumfalno izvalila monumentalnu demagošku poštapalicu  ”da nam je zalud rabota”, jer će ”odluke uvijek donositi svojom glavom bez obzira kako se ko zvao i prezivao, i nezavisno i profesionalno odlučivati dok god budem obavljala ovaj posao, niti ćete me u tome pokolebati”.

Jasno je da Mugoša u kratkom reagovanju koje odiše patetikom i usiljenim busanjem u poštenje i integritet, nije demantovala ništa što je navedeno u tekstu Portala Aktueno, ali, kako smo najavili, moramo odgovoriti kontroverznoj sudiji i to samo jednostavnim ponavljanjem svih onih pitanja na koja nijesmo dobili odgovor. Uz poneku dopunu.

Mugoša kaže da nije donijela odluku o puštanju Lazovića uz jemstvo zato što ima obavezu prema bilo kome, optužujući nas da ”ništa o institutu jemstva nijesmo pročitali, niti znamo”.

Ako sagledamo cjelokupnu situaciju vezanu za jemstvo koje je ponuđeno za mlađeg Lazovića, mora se priznati da su odluke Mugoše krajnje simptomatične iako ona uporno govori da je svoje odluke donijela i ”obrazložila u skladu sa zakonom”.

SDT podiže optužnicu i proširuje istragu protiv Petra Lazovića, a Mugoša donosi odluku da ga oslobodi!? Još želi da ubijedi javnost da tu nema ničega sumnjivog

Međutim, ne treba biti pravni stručnjak, da bi zaključili da je krajnje sumnjiv tajming u kojem je Mugoša odlučila da prihvati jemstvo za Lazovića ”Juniora”, poznatog i pod nadimkom ”Golub”, odnosno ,,Glineni golub” kako je nazvan u naručenom tekstu jednog BEMAX ”novinara”.

U najmanju ruku je kontroverzna odluka Mugoše da oslobodi Petra Lazovića baš u periodu kada je SDT pripremalo, a kasnije i podiglo optužnicu protiv njega i Ljuba Milovića zbog pripadništva kriminalnoj organizaciji Radoja Zvicera. U međuvremenu, dok je Vijeće Višeg suda odlučivalo o jemstvu, Petar Lazović se našao i među licima protiv kojih je Specijalno državno tužilaštvo SDT donijelo naredbu o sprovođenju istrage zbog ubistva Alana Kožara i Damira Hadžića!

Dakle, Mugoša donosi svoju ”slobodnu”, ”u skladu sa zakonom obrazloženu” odluku da se oslobodi lice protiv kojeg je u toku podizanje optužnice za organizovani kriminal, a u drugoj istrazi to isto lice povezuju sa grupom koja je odgovorna za dvostruko ubistvo!?

Iako Portal Aktueno ima pravno izuzetno potkovane osobe koje u svakom trenutku mogu da nam objasne sve finese vazne za većinu legislativnih pitanja, nije potrebno da neko bude pravni stručnjak, da bi se naslutilo da je Mugoša dva puta donijela krajnje kontroverzne odluke koje navode na dva zaključka – njeno monumentalno pravno neznanje, ili upućuju na sumnju da je primorana da donese ovakvu, s obzirom na okolnosti, apsolutno skandaloznu odluku.  

Hotel Podgorica koji se sve više poredi sa vilom u Šilerovoj ulici u Zemunu: Da li je Suzana svraćala na kafu?

Što se tiče ukrivanja iza saopštenja Demokratskog fronta, Uredništvo Portala Aktuelno ovom prilikom postaviće pitanja na koja Mugoša nije dala odgovor, ne pozivajući se na ovaj politički savez, ako će joj zbog toga biti na naki način ugodnije.

– Da li sudija Mugoša poznaje Petra Lazovića i Ljuba Milovića?

– Da li se sudija Mugoša viđala sa Petrom Lazovićem i Ljubom Milovićem i kada?

– Da li su se viđali u ozloglašenom hotelu Podgorica, koji važi za sjedište kontroverznog klana BEMAX i koji se sve više poredi sa vilom u Šilerovoj ulici u Zemunu?

– Da li je na eventualnim sastancima govorila o problemima koje ima njen sin u Upravi policije i da li je bilo govora o njegovom premještanju?

– Da li njen sin sada radi u CB Podgorica i kako je tamo vraćen?

– Da li se sastajala sa još nekim, konkretno bivšim visokopozicioniranim funkcionerom pravosudnog sistema bliskim takozvanoj OKG BEMAX poslije hapšenja Petra Lazovića i što je bila svrha sastanka?

Skrivanjem iza fraza i floskula, pitanja koja su javno postavljena Mugoši, bez obzira ko ih je postavio, neće tek tako nestati.

Što se tiče zamjene teza i patetičnog hvatanja za potpis ispod teksta, Mugošu to treba najmanje da zanima, jer U.P.A. predstavlja Uredništvo Portala Aktuelno, a javno je dostupna informacija ko je urednik naše medijske kuće i ko je u vlasničkoj strukturi. Stoga je jasno da je reagovanje sudije Mugoše samo još jedan u nizu očajničkih pokušaja da se sabotiraju napori koje već više godina naša medijska kuća ulaže u rasvjetljavanje sumnjivih, da na kažemo kriminalno-koruptivnih radnji u pravosudnom sistemu – kako u Tužilaštvu tako i u Sudstvu.

Doskorašnji suvlasnik BEMAX-a, politički kišobran koji je štitio sumnjivi klan Milan Roćen: Doći će na red i njegova uloga u progonu Portala Aktueno i pokušajima skrivanja istine

Mugošin pisani pokušaj targetiranja Portala Aktuelno stoga treba posmatrati samo kao postupak u rangu sličnih pritisaka koje uredništvo i vlasnička struktura naše medijske kuće trpi već godinama.

Pokušaji ”upozoravanja” i zastrašivanja Portala Aktuelno variraju – od političkih, medijskih, uličnih, pa sve do udbaških pritisaka na razna privredna društva i firme kojima se eksplicitno prijeti da se ne reklamiraju preko naše medijske kuće.  O svemu ovome detaljnije ćemo pisati u narednom periodu.

Portal Aktuelno već je pisao da organizacija sa kojom se povezuje Petar Lazović seže duboko u sferu politike, biznisa, NVO i medija, a prije svega se vezuje za kompaniju BEMAX, o čemu možete čitati na OVOM LINKU. Takođe se sve više potvrđuje pisanje Portala Aktuelno o Organizovanoj tužilačkoj grupi (OTG), segmentu BEMAX hobotnice, čiji je uhapšeni tužilac Saša Čađenović bio samo vojnik, a čiji je uticaj bio toliki da su se njeni članovi osjećali gotovo nedodirljivim pred zakonom, dok su se busali i krili iza lažnog patriotizma.

Koliki uticaj je ta ozloglašena grupa imala na crnogorsko pravosuđe, uključujući kako Tužilaštvo tako i Sudstvo, pokazaće period koji je pred nama.

U.P.A. 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
13.01.2023-22:11 22:11

Ja bih vas savjetovala..da previse ne provocirate..sacekajte malo..mozda ste na pogresnom putu..iza svakog slucaja se skriva neka tajna..

Mene najvise zabrinjava..nasa drzava CG..u Budvi voze Auta..bez grba CG….Bolje pisite o ovim slucajevima..mi se nalazimo u opasnosti..a policija ne reaguje.

Vidra
14.01.2023-00:12 00:12

Svaka cast jedini ste pravi i posteni crnogorski portal – prvo treba kucu ocistiti od kriminalaca i korumpiranih i sa cestitim ljudima napraviti evropaku drzavu

Dado
14.01.2023-04:57 04:57

Jedino katnica napadate,zbog ovih ovakvih stvari koje pisete prestacu da citam vas portal,pa naravno da sudija ima pravi da donese odluku o jemstvu…sto je zakonito…i ako sam ja u ovom slucaju protiv…sada se poasate kao vijesti …sramota