Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Sindikat: Gašenje Dnevnih novina još jedna potvrda lošeg i nesigurnog položaja zaposlenih u medijima

Kako su naveli, početkom decembra vlasnik Dnevnih novina saopštio je zaposlenima da njihov radni odnos traje do kraja mjeseca, nakon čega firma ide u stečaj.

Gašenjem štampanog izdanja Dnevnih novina, koje je objavljeno danas, oko 30 novinara/ki i medijskih radnika/ca ostaje bez posla, što je još jedna potvrda lošeg i nesigurnog položaja zaposlenih u crnogorskim medijima, saopšteno je iz Sindikata medija Crne Gore.

Kako su naveli, početkom decembra vlasnik Dnevnih novina saopštio je zaposlenima da njihov radni odnos traje do kraja mjeseca, nakon čega firma ide u stečaj.

“Sindikat medija Crne Gore više puta je ukazivao da novinari i novinarke i drugi medijski radnici/ce rade u nesigurnim uslovima, da nemaju osnovne uslove za rad i da često rade i prekovremeno za platu koja je nedostojna njihove uloge u društvu”, dodaje se u saopštenju.

Iz Sindikata su poručili rezultati istraživanja su pokazali da “čak 38 odsto novinara radi za platu manju od prosječne u državi”.

“To je potvrdilo i nedavno Istraživanje o socio-ekonomskom položaju medijskih radnika u Crnoj Gori, koje je pokazalo da čak 38 odsto novinara/ki radi za platu manju od prosječne u državi. Takođe, oni koji su odgovorili da rade prekovremeno, u čak 69 odsto slučajeva za taj rad nisu dodatno plaćeni”, pojašnjava se u saopštenju.

Sindikalno organizovanje jedan je od najboljih načina borbe za bolje uslove rada te stoga ohrabruju zaposlene u medijima, kako navode,  “da nam se preko sindikalnih organizacija na nivou poslodavca i individualno priključe, kako bismo zajednički radili na stvaranju bolje medijske slike u Crnoj Gori”.

“Istovremeno, apelujemo na vlasnike medija da, prije ulaska u medijski biznis, ozbiljnije analiziraju ekonomsku opravdanost tog poduhvata i da se ne vode samo uskim interesima, jer svojom odlukom mogu negativno uticati na živote ljudi i njihovih porodica”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve