Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Server: Beograd je definitivno izabrao da krene ka Moskvi i Pekingu

''Dok Amerikanci pokušavaju da ga privuku svim šargarepama koje im padnu na pamet, Beograd je poslednjih godina definitivno izabrao da krene ka Moskvi i Pekingu. Nema naznaka ničega osim retoričkog interesovanja za članstvo u EU. Napredak u procesu pridruživanja EU je zaustavljen. Politički sistem u Srbiji skrenuo je ka autokratiji'', navodi Server.

Saslušanje Dereka Šolea, Specijalnog savjetnika američkog Stejt departmenta i Gabrijela Eskobara, zamenik pomoćnika sekretara zadužen za Balkan u Komitetu za spoljne poslove Senata pokazalo je da prisutni senatori zaista znaju nešto o Balkanu.

Ispitivanje je bilo relevantno i ponekad oštro, dok su odgovori bili šturi, ocijenio je Danijel Server, profesor Škole naprednih međunarodnih studija Univerziteta „Džons Hopkins“ .

”Naravno, obojica su rekli da su za članstvo država Zapanog Balkana u EU, demokratiju, suverenitet i teritorijalni integritet. Izjasnili su se protiv ruskih malverzacija, kineskog finansiranja, korupcije i etnonacionalizma. Ali, ono što oni ne kažu je zaista važno, polazeći od premise: ‘Evropa cijela i slobodna’. Ovaj spoljnopolitički slogan SAD iz 1990-ih neprimjenljiv je danas i u doglednoj budućnosti. Evropa neće uskoro biti cela i slobodna, smatra Server. Moraćemo negdje da podvučemo crtu. O tome se radi u ratu u Ukrajini: da li će Kijev biti na zapadnoj strani crte, ili će cijela ili dio Ukrajine biti primoran u podanički odnos prema Rusiji”, navodi Server u svom tekstu na sajtu peacefare.net.

Kako navodi, Uprkos šargarepama, Beograd se definitivno opredijelio za jednu stranu.

”Dok Amerikanci pokušavaju da ga privuku svim šargarepama koje im padnu na pamet, Beograd je poslednjih godina definitivno izabrao da krene ka Moskvi i Pekingu. Nema naznaka ničega osim retoričkog interesovanja za članstvo u EU. Napredak u procesu pridruživanja EU je zaustavljen. Politički sistem u Srbiji skrenuo je ka autokratiji”, navodi Server.

Predsjednik Vučić i privrženi njemu, kako ističe, što obuhvata gotovo cijeli medijski pejzaž u Srbiji, govore o ambicijama da ponovo zauzmu Kosovo (ili njegov dio) i koriste najgore moguće etničke uvrjede protiv Albanaca. Zaista se ništa slično ne dešava na Kosovu.

”Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, Eskobar je tvrdio da su februarski i martovski sporazumi o normalizaciji pravno obavezujući i da se sprovode, ali kada su se suočili sa primjerima odbijanja predsjednika Vučića da primijeni konkretne odredbe, on i Šole su ustuknuli”, navodi Server.

To je bio i njihov odgovor na korupciju u Beogradu: „Nalazimo je svuda na Balkanu“. U poslednje vrijeme, ne mogu da navedem nekog američkog zvaničnika koji je eksplicitno ukazao na mnoge i grube manifestacije organizovanog kriminala i korupcije u Srbiji, naglašava Server.

Šole i Eskobar bili su oduševljeni predloženom Zajednicom srpskih opština (ZSO), tvrdeći da bi ona omogućila Srbima da se više integrišu na Kosovo i da bi morala da bude u skladu sa kosovskim ustavom.

”Oni su ignorisali srpski prijedlog za ZSO koji je nedvosmisleno namijenjen stvaranju autonomnog srpskog entiteta, poput bosanske Republike Srpske, unutar Kosova, sa izvršnim ovlašćenjima. Oni su takođe bili oduševljeni inicijativom Srbije za Otvoreni Balkan, pod uslovom da sve zemlje učesnice tretira jednako. Zaboravili su da napomenu da Kosovo nije ni pozvano u Otvoreni Balkan, jer Beograd ne želi da u pozivu tu državu nazove državom”, navodi Server.

Ističe da Bosna najviše trpi od amnezije Stejt departmenta.

”Biće potrebne izmjene ustava BiH, rekli su zvaničnici, u skladu sa odlukama EU i Venecijanske komisije. Zaboravili su da napomenu da je jedna od tih odluka, Evropskog suda za ljudska prava, donijeta prije 14 godina. SAD su odavno odustale od pritiska na njenoj primjeni. Svidejle su im se odluke Visokog predstavnika koje su omogućile formiranje vlasti u Federaciji BiH, ali su zaboravili da napomenu da je jedna od njih promijenila način brojanja glasova po zatvaranju birališta”, navodi Server.

 

”Druga, nedavna odluka Visokog predstavnika za BiH donijeta je da „ispegla“ probleme stvorene nakon prve. Konačni rezultat je bio da se osigura da dvije etnonacionalističke stranke mogu vladati u Federaciji. Samo je jedna etnonacionalistička partija bila razočarana ovim odlukama”, tvrdi Eskobar.

Međutim, Server navodi da je zaboravio da pomene da bi ta stranka i drugi neistomišljenici mogli predstavljati više od većine birača. Te da je sramotan čin promjene načina na koji se glasovi prebrojavaju nakon što je glasanje završeno.

”Vjerujem da Makedoncima neće biti previše drago da čuju od Eskobara da će, da bi se pridružili EU, morati promeniti svoj ustav kako bi spomenuli svoju bugarsku manjinu, za koju je propustio da kaže da ih ima nekoliko hiljada (sigurno manje od procenta populacija). Niti će Albancima u Srbiji biti drago da čuju da njihov broj – skoro sigurno jednak ili veći od broja Srba na sjeveru Kosova (i daleko veći od Bugara u Makedoniji) – ne zaslužuje spomen o eventualnoj Zajednici albanskih opština u Srbiji. Koga briga za albanska poslanička mjesta u parlamentu Srbije koja bi odgovarala garantovanim srpskim mjestima u kosovskom parlamentu”, navodi Server.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
@@@@
22.05.2023-13:10 13:10

Ma zabolje me ……c za Beograd nego povukose naz sa sobom uz pomoc Eskobara Hila i EU politicara.PIIIIIIIIIII