Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

SAD bi trebalo da favorizuju prijatelje na Balkanu, a ne neprijatelje

Prema riječima stručnjaka za Balkan, utješna politika SAD-a prema Srbiji nije uspjela i nije dala ništa više od nekoliko malih rezultata. Kako piše Serwer, Zapad bi se trebao suprotstaviti ruskim i srpskim etnoteritorijalnim ambicijama, a ne podsticati ih

Daniel Server, profesor na univerzitetu John Hopkins, napisao je autorski tekst „Udvostručite uspjeh, a ne neuspjeh“ u kojem je pisao o politici SAD-a kazavši da bi se trebala vratiti favorizovanju svojih prijatelja na Balkanu, a protiv svojih neprijatelja.

Vučić je prije nekoliko dana aludirao na invaziju na Kosovo rekavši da „čeka pravi trenutak“.

U analizi na svom blogu, Server je vrlo kritičan prema američkoj „politici popuštanja“ prema Srbiji. Uvjeren je da Srbija samo koristi „vojnu moć“ SAD-a za vlastitu korist. Ima i kritika na račun američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila koji je nedavno izazvao burne reakcije nakon što je rekao da je „Srbija bliža NATO-u nego Kosovo“.

„Američki ambasador u Beogradu pohvalio je saradnju sa srpskom vojskom iako je predsjednik Srbije jasno izrazio namjeru da u nekom trenutku izvrši invaziju na Kosovo. Kako oboje može biti istina? Nije stvarno teško shvatiti ovo. Srbija sarađuje u vježbama SAD-a i NATO-a iz dva razloga. Prvo, oni (NATO) pružaju dobru obuku, što Rusi nisu u stanju. Učinak ruske vojske u Ukrajini je poboljšan, ali su gubici jednostavno kolosalni. Niko ih ne bi želio oponašati. Drugo, NATO vježbe pružaju izvrsne prilike za prikupljanje obavještajnih podataka. To će dobro poslužiti u svakoj srpskoj vojnoj akciji protiv snaga predvođenih NATO-om na Kosovu. Beograd, bez sumnje, takođe vraća ove obavještajne podatke Moskvi“, napisao je Server.

Prema riječima stručnjaka za Balkan, utješna politika SAD-a prema Srbiji nije uspjela i nije dala ništa više od nekoliko malih rezultata. Kako piše Serwer, Zapad bi se trebao suprotstaviti ruskim i srpskim etnoteritorijalnim ambicijama, a ne podsticati ih.

„To maženje Vučića postalo je standardno ponašanje u Beogradu. Pitanje je zašto se to toleriše u Vašingtonu. Mislim da postoji razlog. Ali malo je vjerovatno da će biti dobri. Nikakvo ‘šamaranje’ neće promijeniti odluku Beograda da se poveže s Rusijom. Vučić je jasno dao do znanja da namjerava vratiti dio Kosova kad god mu se ukaže prilika. Svaki dogovor u Ukrajini o predaji teritorija Rusiji ponudiće ovu priliku. Vašington bi trebao preispitati dugogodišnje napore da ‘drži Vučića blizu’. Taj pokušaj je propao. To je takođe ohrabrilo njegove iredentističke ambicije, ne samo na Kosovu, već i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. ‘Srpski svijet’ kojem on teži strogo je analogan ‘ruskom svijetu’ koji predsjednik Putin pokušava stvoriti u Gruziji, Bjelorusiji, Moldaviji i još ambicioznije u Ukrajini. Zapad bi se trebao suprotstaviti ruskim i srpskim etnoteritorijalnim ambicijama, a ne podsticati ih. Umjesto toga, Vašington udvostručuje politiku koja nije uspjela proizvesti ništa više od minornih rezultata“, nastavio je Server.

Server želi da SAD imaju oštriju politiku prema Vučiću. A to, prema njegovim riječima, počinje od počinilaca napada na Banjsku 24. septembra prošle godine, gdje je ubijen policajac Afrim Bunjaku.

„Prvo, to bi bilo davanje prioriteta pravdi, po mogućnosti na Kosovu, za organizatore i počinioce terorističkog incidenta od 24. septembra koji je sponzorisao Beograd na Kosovu. Drugi bi bio osigurati da Priština dobije podršku koja joj je potrebna ne samo za članstvo u Savjetu Evrope i oslobađanje od zastarjelih i kontraproduktivnih ‘posljedica’ EU-a, već i za otvaranje pregovora za članstvo u NATO-u. Treći bi bio spremnost da se osudi svaka prevara na ponovljenim izborima u Beogradu. Mogao bih nastaviti, ali shvatate poentu. Američka politika mora se vratiti favorizovanju svojih prijatelja na Balkanu, a protiv svojih neprijatelja. Ovo ne bi trebalo biti previše teško učiniti. Dvostruki uspjeh, a ne neuspjeh“, napisao je Server.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
svjedok
22.03.2024-12:54 12:54

Gospodine Server, na Balkanu nijesu prisutne SAD, nego korumpirani Hil i Rajzing-Rajnke, koje ođe u balkanskoj zabiti, na svoj način predstabvljaju SAD. A taj način je PODRŠKA SVIM NAJGORIM ZLOČINCIMA I NEPRIJATELJIMA ČOVJEČANSTVA, a kakvih je isplivalo masa na brdovitom Balkanu!

xxy
22.03.2024-16:00 16:00
Reply to  svjedok

Henri Kisindzer je govorio , da nije dobro biti americki neprijatelj ali da je jos pogubnije biti americki prijatelj.