Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Šehović: Pozdravljam dogovor URE, SNP-a i manjina, to je potreban uslov za prevazilaženje političke krize

''To je sa jedne strane odgovoran potez ovih političkih činilaca, ali i potreban uslov za prevazilaženje aktuelne političke i institucionalne krize, čiji smo taoci gotovo punih 12 mjeseci''

Potpredsjednik i poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović je gostujući u emisiji „Znam da znaš“ na Gradskoj televiziji pozdravio za danas najavljeno potpisivanje Memoranduma između URE, SNP-a, CIVIS-a i manjinskih partija.

“To je sa jedne strane odgovoran potez ovih političkih činilaca, ali i potreban uslov za prevazilaženje aktuelne političke i institucionalne krize, čiji smo taoci gotovo punih 12 mjeseci. Mi u Socijaldemokratama odavno ukazujemo da je državni važniji od bilo čijih kratkoročnih usko partijskih interesa, te da je postizanje najšireg mogućeg dogovora o evropskoj, građanskoj, antifašističkoj i multietničkoj orijentaciji Crne Gore naš najvažniji prioritet. Vjerujem da je u aktuelnom sazivu Parlamenta najmanje 49 poslanika koji vjeruje u takvu Crnu Goru. Zato svaki dogovor koji predstavlja korak koji nas vodi u pravcu okupljanja oko tih vrijednosti, a ne mržnje prema bilo kome, ima našu punu podršku“, saopštio je Šehović.

Govoreći o opozicionoj inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi, Šehović je podsjetio na činjenicu da je Parlament možda ne u formalnoj, ali svakako u suštinskoj blokadi, da je Vlada bez legitimiteta, a da tzv. „odbjeglom“ premijeru ne pada na pamet da zbog nemanja podrške u zakonodavnom domu koji ga je birao podnese ostavku, te da je bilo sasvim logično i prirodno što je opozicija pokrenula pitanje povjerenja najnesposobnijoj Vladi u višestranačkoj istoriji Crne Gore.

“Međutim, kako nije samo cilj srušiti Vladu, nego definisati i redosljed koraka nakon toga, a kako je u međuvremenu od strane najvećeg konstituenta vlasti pokrenuto i pitanje vanrednih parlamentarnih izbora, odlučili smo da zastanemo na momenat, da napravimo jedan korak nazad, da bismo odmah u prvim danima januara napravili dva naprijed. Dešavanja koja smo vidjeli prethodnih dana su nam dala za pravo da smo bili potpuno u pravu, jer je situacija počela da se ubrzano raščišćava“, naglasio je Šehović.

Šehović je dalje podsjetio da su za SD vanredni izbori najbolji i najpošteniji način za stavljanje tačke na politički cirkus kome odavno svjedočimo, ali iskazao spremnost za razgovor i o drugim opcijama koje bi podrazumijevale dogovor prethodno pomenutih evropski orijentisanih snaga, i jasan plan djelovanja, i to u prvim danima januara. Jer je, kako kaže Šehović, sa ovakvom retrogradnom vlašću, svaki dan velik.

Osvrćući se na tzv. Maršalov plan, Šehović je istakao da je saglasan treba povećati minimalnu cijenu rada i zarade u javnom sektoru, da treba smanjiti poresko opterećenje na rad i uvesti progresivno oporezivanje dohotka i imovine kako bi oni koji zarađuju i koji imaju više plaćali veći porez, ali to ne treba da radi ova Vlada, jer je dokazala da je nesposobna.

“To će raditi neka druga Vlada, jer je sa ovom „Evropa sad“ tamo daleko”, ističe Šehović.

Osvrćući se na predstojeći Kongres SD-a i činjenicu da je jednoglasno predložen za predsjednika Partije, Šehović je kazao da SD očekuje temeljna reforma partije na svim nivoima, potpuna smjena generacija u rukovodstvu partije, funkcionalnija organizaciona struktura, bliže građanima programsko profilisanje, ali i otklon od nekih devijacija koje prirodno nastaju kao posljedica dugog boravka u vlasti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve