Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Šehović: Krivokapićeva i Abazovićeva vlada ozbiljno dovele u pitanje evropsku i ekonomsku perspektivu Crne Gore

On je kazao da je stopa inflacije, koja je trenutno u Crnoj Gori na nivou od 17 odsto, treća najveća inflacija u eurozoni, da su cijene hljeba i žitarica za godinu dana porasle za čak 38 odsto, a da realne zarade, iako povećane, danas vrijede manje nego  prije godinu dana

Predstavnici parlamentarne većine su, za ove dvije i po godine, ne samo ugrozili temeljne vrijednosti na kojima naše društvo počiva, nego su na ozbiljan način nasrnuli na evropske vrijednosti i ekonomsku perspektivu ove države, rekao je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović na sjednici opštinskog odbora te partije u Kotoru.

On je kazao da je stopa inflacije, koja je trenutno u Crnoj Gori na nivou od 17 odsto, treća najveća inflacija u eurozoni, da su cijene hljeba i žitarica za godinu dana porasle za čak 38 odsto, a da realne zarade, iako povećane, danas vrijede manje nego  prije godinu dana.

“Danas je Crna Gora država koja ima najveći nivo javnog duga u odnosu na GDP od svih zemalja Zapadnog Balkana, ali i država koja ima ozbiljan problem sa održivošću javnih finansija zbog neodgovornog i jeftinog populizma koji gledamo već pune dvije i po godine”, istakao je Šehović.

On je rekao da se predstojećim predsjedničkim izborima čuva evropska perspektiva Crne Gore, koja je od 2020. godine ozbiljno dovedena u pitanje, zahvaljujući antievropskom djelovanju prvo Krivokapićeve, a nakon toga i Abazovićeve vlade.

“O Crnoj Gori se danas u Briselu govori kao o velikom problemu, odnosno velikom razočarenju, zbog čega ne trebaju da nas čude više nego zabrinjavajuće ocjene naših evropskih prijatelja koji nekad znaju da kažu da smo od zemlje primjera postali “rak rana” Zapadnog Balkana. Naše evropske vrijednosti su dovedene u pitanje, a naš evropski put je blokiran i ugrožen”, zaključio je Šehović.

Potpredsjednik SD-a Boris Mugoša, istakao je da građanska, evropska i evroatlanska Crna Gora nema alternativu i da je to vrijednosni okvir oko koga nema kompromisa.

Socijaldemokrate

“Nažalost, u posljednje dvije i po godine su prisutne tendencije suštinske relativizacije tog okvira. Sa druge strane, primjećujem da je prisutan i trend prisvajanja naših zakonskih predloga i inicijativa koje su usvojene u Skupštini. Naš je bio skupštinski predlog smanjenja akciza na gorivo za 50 odsto, povećanja naknada svršenim visokoškolcima na 450 eura, povećanja studentskih stipendija i kredita, dodatnog povećanja minimalne penzije od 1. septembra prošle godine, smanjenja PDV-a na hljeb, definisanja proizvoda kojima se može privremeno ograničiti cijena, zaštite poljoprivrednih i prehrambenih domaćih proizvodjača kroz ukidanje akcize na plastiku i još mnogo toga. Naravno, za nas je najvažnije je da su od navedenih predloga korist imali gradjani a siguran sam i da su gradjani svjesni pokušaja manipulacija od strane nekih političkih subjekata i po ovom pitanju”, rekao je Mugoša.

Generalni sekretar SD-a i predsjednik opštinskog odbora SD-a u Kotoru, Miloš Čelanović, istakao je da je Kotor uvijek bio grad u kojem su živjele kosmopolitske, a ne izolacionističke vrijednosti.

“Ovaj grad je uvijek bio riznica crnogorske kulture i ovaj grad je uvijek bio mjesto u kojem se ljudi nijesu prebrojavali na ove i na one. Vijekovima unazad Kotor je bio grad u kojem su različite vjere i nacije živjele zajedno, u miru i slozi, ne mareći za to ko je ko i ko je što. Danas smo doživjeli da nas aktuelna vlast dijeli na ove i na one, što nikad u Kotoru nije bilo. Zato sam siguran da će ovaj grad dati jasan odgovor takvoj politici i da će Kotor ovog puta biti ubjedljivo na straji građanske, evropske, antifašističke Crne Gore”, rekao je Čelanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve