Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

SDP podnosi ustavnu žalbu na rješenje DIK-a

Iz SDP-a su ocijenili da će Ustavni sud u ovom slučaju imati prelak zadatak da njihovu žalbu usvoji

Socijaldemokratska partija (SDP) podnijeće žalbu Ustavnom sudu čim im Državna izborna komisija (DIK) uruči rješenje kojim je na današnjoj sjednici zbog neblagovremenosti odbačen njihov prigovor.

Iz SDP-a su u izjavi za Pobjedu ocijenili da će Ustavni sud u ovom slučaju imati prelak zadatak da njihovu žalbu usvoji.

“Jer je u potpuno identičnom slučaju to već uradio prije 10 dana za biračko mjesto na Cetinju gdje je naloženo ponavljanje izbora”, kazali su Pobjedi u SDP-u.

Oni pretpostavljaju da Ustavni sud sebi neće dozvoliti da u dva identična slučaja donese dvije različite odluke.

“To bi bilo pogubno za vladavinu prava. Tu je najmanje važna pozicija SDP-a”, poručili su za Pobjedu iz te partije.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša kazao je ranije Pobjedi da su rokovi za podnošenje prigovora u odnosu na odlučivanje Opštinske izborne komisije (OIK) Kolašin istekli te da ih je, prema njihovom tumačenju, trebalo podnijeti do 28. juna.

Podsjećamo, u subotu je na jednom biračkom mjestu na Cetinju ponovljeno glasanje, a tada SDP nije uspio da osvoji dovoljno glasova za ulazak u parlament. Ta partija je uložila prigovor tražeći ponavljanje izbora na jednom biračkom mjestu u Kolašinu, za koje je nosilac liste “Pravda za sve” Vladimir Leposavić povukao ustavnu žalbu kako bi im onemogućio da na eventualno ponovljenim izborima osvoje nedostajućih 60 glasova. Ustavni sud danas je jednoglasno donio odluku o obustavljanju tih postupaka.

Na današnjoj sjednici odbačen je i prigovor koji je podnio građanin Žarko Dragićević tražeći da se utvrdi validnost navoda Vladimira Leposavića o neregularnostima. Mugoša nam je rekao da je taj prigovor odbačen kao nedopušten jer se Dragićević žalio na povlačenje prigovora pred Ustavnim sudom.

“Mi smo ocijenili da se ne može podnositi prigovor jer se ne odnosi na propuste, radnje ili odluke OIK-a”, istakao je Mugoša u izjavi za Pobjedu.

DIK će sjutra ova rješenja dostaviti SDP-u i Dragićeviću a oni će od tog momenta imati 48 sati za podnošenje žalbe Ustavnom sudu. Nakon toga će Ustavni sud odlučivati, a kada će biti utvrđeni konačni rezultati izbora, još nije procijenjeno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve