Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

SD: Raskol u PES-u uvod u krizu vasti, posljednji momenat da se Spajić oslobodi Vučićevog uticaja

Kažu da je ovakva podjela, uostalom, karakteristična i očekivana za ideološki nezaokružene političke pokrete, koja se obično i dešava nakon suočavanja sa realnim životom i stvarnim izazovima koje vršenje državne vlasti podrazumijeva

Ostavka Jakova Milatovića na članstvo u PES-u nije nikakvo iznenađenje, i predstavlja samo početak dugo najavljivanog i očekivanog raskola ove grupacije, koja je došla na vlast na krilima populističkih obećanja, koja su se odmah po izboru Vlade raspršila kao kula od karata, ocijenile se Socijaldemokrate.

Kažu da je ovakva podjela, uostalom, karakteristična i očekivana za ideološki nezaokružene političke pokrete, koja se obično i dešava nakon suočavanja sa realnim životom i stvarnim izazovima koje vršenje državne vlasti podrazumijeva.

“Još gore od toga je to što su i Jakov Milatović i Milojko Spajić na različite načine odgovorni zbog toga što je parlamentarna većina koncipirana na način da je u potpunosti zavisna od politike Andrije Mandića, a samim tim apsolutno servilna prema interesima Aleksandra Vučića i zvaničnog Beograda. Milatović jer je saradnju sa Demokratskim frontom od starta, vrlo dosljedno, otvoreno i bez bilo kakve zadrške zagovarao, a Spajić jer je takav pristup prihvatio. I ne samo da je prihvatio, nego čak većinu kojoj DF kroji kapu pokušava da predstvi evropskom, građanskom i naprednom”, smatraju u SD-u.

Naglašavaju u SD-u da Milojko Spajić ima posljednju šansu da se oslobodi pomenutog štetnog uticaja u parlamentarnoj većini i Vladi čiji je premijer.

“Sve dok ne pokaže spremnost za tako nešto, politički ćemo tretirati i njega i gospodina Milatovića na identičan način. Ukoliko na tu vrstu jasnog i nedvosmislenog otklona ni nakon ostavke svog dojučerašnjeg partijskog zamjenika nije spreman, onda nakon raskola u sopstvenoj partiji i ne zaslužuje da bude premijer”, ističu u SD-u.

Očigledno je, naglašavaju u SD-u, da ni četiri godine nakon avgustovskih promjena iz 2020. godine, Crna Gora i njeno društvo nemaju neophodnu političku stabilnost.

“Od juče svjedočimo ozbiljnoj krizi vlasti. Milatovićeva ostavka je samo još jedna potvrda heterogenosti i nespojivosti političkih subjekata unutar parlamentarne većine. Znamo da će se još jednom građanima servirati teza da je riječ o demokratskim procesima, a suštinski se zapravo radi o tome da su aktuelne vladajuće garniture nesposobne da vrše vlast i rješavaju realne probleme građana”, zaključuju u SD-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve