Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

SD: Odustajanje od već potpisanog sporazuma značilo bi kapitulaciju pred SNP-ovim ucjenama i igranje sa državnim interesima

Ugovor sa SPC i Otvoreni Balkan postaju politički prioriteti nove Vlade, smatraju oni

Platformu za formiranje evropske 43. Vlade Crne Gore je 39 poslanika opozicije već potpisalo i svaka promjena tako potpisanog akta bi značila kapitulaciju pred SNP-ovim ucjenama i igranje sa državnim interesima zarad par funkcija, saopšteno je iz SD-a.

“A razlike između već potpisanog i novog sporazuma koji se usaglašava sa SNP-om su značajne i očigledne. Odustaje se od odlučivanja konsenzusom na Vladi o najvažnijim državnim odlukama”, kažu oni.

Kako navode, nedopustivo je da se mijenja način odlučivanja o temeljnim državnim pitanjima – poput Ugovora sa SPC, Zakona o popisu i Otvorenog Balkana, i da se, kako navode, umjesto konsenzusa pristaje na dvotrećinsko odlučivanje, koje je u ovakvoj strukturi Vlade lako dostižno SNP-u i URA-i.

Ugovor sa SPC i Otvoreni Balkan postaju politički prioriteti nove Vlade, smatraju oni.

“U novom sporazumu se kao politički prioriteti Vlade navode i regulisanje ugovornog odnosa sa vjerskim zajednicama (SPC) i sagledavanje regionalnih inicijativa (Open Balkan koji predstavlja ljepši naziv za tzv. „srpski svet“ Aleksandra Vučića), a koji u sporazumu koji je opozicija potpisala nijesu postojali kao politički prioriteti.

Predlaganje Zakona o popisu stanovništva postaje normativni prioritet i to čak u prvom kvartalu rada Vlade.

U novom sporazumu se, kao normativni prioritet za ispunjavanje obaveza za članstvo u EU, navodi predlaganje Zakona o popisu stanovništva i to u prvom kvartalu rada Vlade, što je nedopustivo u izbornoj godini”, dodaju iz SD-a.

Kako ističu, uvođenje sankcija Rusiji se ne pominje u novom sporazumu.

Za razliku od prvobitnog sporazuma koji je, kako kažu, jasno propisao obavezu podržavanja politike sankcija koju “naši evropski i evroatlantski partneri sprovode prema Ruskoj Federaciji, novi sporazum sankcije ne pominje”.

Odustaje se, kako dodaju, od usvajanja prijedloga Rezolucije povodom agresije Ruske Federacije na Ukrajinu koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri.

Prvobitni sporazum propisivao je, navode iz SD-a, jasnu obavezu davanja podrške predlogu Rezolucije povodom agresije Ruske Federacije na Ukrajinu čime bi se iskazala puna privrženost vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU.

Ovo pitanje se, dodaju, u novom sporazumu, uopšte ne pominje.

Ni govora, kako kažu, o Rezoluciji o Srebrenici.

“Za razliku od obaveze iskazivanja pune podrške usvojenoj Rezoluciji Skupštine Crne Gore o genocidu u Srebrenici kao činu civilizacijskog odnosa, ovo pitanje se u novom sporazumu ni ne pominje.

Socijaldemokrate se, kao i na dan potpisivanja, i danas drže sporazuma koji smo, kao predstavnici opozicionih partija, svi zajedno potpisali, vjerujući da njime na najbolji načim štitimo interese Crne Gore.

Nijesmo spremni da podršku Vladi mandatara Vladimira Jokovića, a po volji Aleksandra Vučića, sa ovakvom agendom, trampimo za par funkcija i pozicije „po dubini“. Za nas je interes Crne Gore ipak na prvom mjestu”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve